Tomatenserre - Vitaetom

Vitaetom wint BioVLAM 2024 voor innovatieve Ruby Red-tomaten

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De biologische sector staat nooit stil. Bioteler Koen Van Hauteghem van Vitaetom heeft dit bewezen door een nieuwe biologische trostomaat op de markt te brengen: de Ruby Red. Ontdek waarom deze unieke tomaat hem de BioVLAM-award opleverde.

Teler Vitaetom

Nieuwste aanwinst

Koen Van Hauteghem runt zijn biologisch glasteeltbedrijf Vitaetom in Zwijndrecht met een bijzondere passie voor tomaten. Hij is de derde generatie die het bedrijf draaiende houdt. De serres van 20.000 m² produceren jaarlijks 1,2 miljoen kilo tomaten, komkommers, paprika's en courgettes.

Vitaetom teelt momenteel vijf verschillende tomatenrassen, waarvan de Ruby Red de nieuwste aanwinst is. De niet-biologische variant van de Ruby Red bestond al langer, maar op vraag van de retail ging Koen aan de slag om deze smaakvolle tomaat ook in bio aan te bieden. Geen eenvoudige opdracht. Zo bestond er geen teelthandleiding en moest Koen experimenteren met onder andere de plantafstand en watergift om tot een succesvolle teelt te komen.

Enorme vraag

“Ondanks de uitdagende start, is Ruby Red echt een superproduct,” vertelt Koen. “Deze tomaat heeft geweldig veel smaak, een mooie kleur en is bovendien lang houdbaar. We hopen nieuwe consumenten ervan te overtuigen hoe lekker biotomaten wel kunnen zijn.” En dat lijkt aardig te lukken, want momenteel kan Vitaetom de vraag niet bijhouden. Er zijn dan ook plannen om de teelt van de biologische Ruby Red uit te breiden. “We hebben er nu nog niet zoveel staan - zo’n 500 m² - maar volgend jaar voorzien we een areaal dat vier keer zo groot is. Gewoon omdat de vraag zo hoog is!”

Vitaetom - biotomaten

In de prijzen

Op 23 september 2024 ontving Koen de BioVLAM-award. De jury prees niet alleen zijn passie en innovatie, maar ook zijn moed om nieuwe wegen te bewandelen in de bioteelt. Koen reageert enthousiast op zijn prijs: "Ik vind het een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen en de biosector het komende jaar te mogen vertegenwoordigen als ambassadeur! Ik wil graag meer mensen warm maken voor bio. De prijs is voor ons hele team dat aan de Ruby Red tomaten heeft meegewerkt." 

Wat is de BioVLAM?

De BioVLAM is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan een bio-ondernemer die uitblinkt in innovatie en duurzaamheid. De prijs, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, zet pioniers in de kijker die een vernieuwende visie op biologische productie en processen hebben.

 

Biovlam

Wil je meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je nog meer artikels, biofiches en bioweetjes.

Kies jij ook wel eens voor biologische voeding? Laat het ons weten en post een leuke foto of video van jouw favoriete bioproduct via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons. Benieuwd naar de laatste culinaire tips en video’s? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.