Zo tover je restjes groenten om tot nieuwe gerechten
Kooktips
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
We kennen het allemaal: de groentelade puilt uit en die ene paprika ziet er niet meer zo strak uit. Of de broccoli kijkt ons met een droevig gezicht aan… Weggooien dan maar? Nee toch! Met onze tips en wat creativiteit kun je groenten die er minder vers uitzien of restjes groenten omtoveren tot een lekker gerecht.
Restjes groenten verwerken op 5 manieren
De eerste stap is om groenten zo lang mogelijk eetbaar te houden, is ze goed en op de juiste plaats bewaren. Voor de meeste groenten is de groentelade in de koelkast de aangewezen plek. Opgelet: tomaten leg je beter niet in de koelkast. Tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen leidt namelijk tot een afname van belangrijke aromastoffen. Kocht je een te grote hoeveelheid van een groente die je niet tijdig kunt verwerken? Versnijd de groente (in het geval van grote groenten), blancheer kort en vries vervolgens in. Zo kun je groenten 3 tot 6 maanden bewaren.
Restjes kun je op meer manieren verwerken dan je denkt. We verzamelden alvast onze favoriete manieren.
1. Soep of bouillon maken van restjes groentenSoep is een ideale manier om restjes groenten te verwerken. Zin in een smaakvolle groentesoep? Gooi diverse soorten in een kom, voeg bouillon toe, laat sudderen, even mixen en klaar. Tip: gooi de steel van broccoli of bloemkool niet weg. Verwerk ‘m ook in de soep. Gebruik kruiden en specerijen voor extra smaak. Een romige soep maak je door er bijvoorbeeld wat yoghurt of room aan toe te voegen.
Eieren zijn een perfect bindmiddel voor restjes groenten. Maak een frittata door geklopt ei met de restjes groenten in een pan te bakken. Of bak een quiche met een vulling van groenten, kaas en eieren. Deze gerechten zijn snel klaar en perfect voor een lunch of avondeten.
Restjes groenten kunnen worden gebruikt voor de basis van vegetarische burgers of balletjes. Pureer de groenten, meng ze met paneermeel, kruiden en specerijen, en vorm er burgers of balletjes van. Bak of rooster ze en serveer met een lekkere saus.
Ben je op zoek naar meer creatieve ideeën? Denk aan:
- Salade met geroosterde groenten: wok of rooster restjes groenten en gebruik ze als topping voor een frisse salade.
- Gehaktballetjes met groentevulling: maak gehaktballetjes met een vulling van geroosterde of gekookte groenten voor een verrassende twist. Of wat dacht je van mini-gehaktbroodjes?
- Groentepizza: bedek een pizzabodem met een smakelijke tomatensaus en top af met restjes groenten.
- Groentecurry: maak een heerlijke curry met een restje groenten, kruiden en specerijen.
- Smoothies: een smoothie met fruit probeerde iedereen al wel eens. Maar wist je dat je ook smoothies met groenten kunt maken? Aan de smaak van een groene smoothie moet je even wennen. Beginnen daarom best met groenten die zacht van smaak zijn zoals spinazie en sla. Je kunt ook fruit toevoegen voor een zoetere smaak.
Het verminderen van voedselverspilling is belangrijk voor het milieu én onze portemonnee. Door creatief te zijn met restjes groenten, geniet je niet alleen van lekkere gerechten. Je doet ook iets goeds voor de planeet. Dus gooi die restjes niet weg, maar maak er iets fantastisch van!
Tip: voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een land- of tuinbouwer in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.
Heb jij nog tips om te koken met restjes groente?
Deel je tips en recepten met ons via Facebook, Instagram of X met #lekkervanbijons.
Volg ons op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.