Een butternut-pompoen ligt op een schaal van inox. Hij is mooi opgevuld met een mengsel van krieltjes, preistukjes en blauweschimmelkaas. Wij combineren hem met veenbessencompote om een zoete smaak toe te voegen.

5 soorten pompoen en wat je ermee kunt doen

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De herfst is het seizoen van de pompoen! Wist je dat er een enorme diversiteit aan pompoensoorten bestaat, elk met hun eigen unieke kenmerken? Van decoratieve tot eetbare varianten, de wereld van de pompoen is fascinerend. Kom hier alvast meer te weten over enkele eetbare pompoensoorten van bij ons en hun toepassingen.

De winterpompoen en zomerpompoen: het verschil?

De pompoen is een vruchtgroente en familie van de komkommer en de meloen. Er bestaan tientallen soorten pompoen, die men afhankelijk van de houdbaarheid, opdeelt in zomer- en winterpompoenen. We denken bij pompoenen vooral aan een dieporanje kleur, maar er zijn ook gele en groene pompoensoorten.

Zomerpompoenen oogst men kort na de bloei. De schil is glanzend, nog zacht en eetbaar. De bekendste variëteiten zijn de courgette en de patisson. Hun houdbaarheid is beperkt. Van de winterpompoenen vinden we bij ons onder andere de klassieke pompoen en de Hokkaido terug. Deze worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Bij winterpompoenen wordt de schil doorgaans verwijderd bij de bereiding.

Enkele populaire pompoensoorten van eigen bodem

De meeste eetbare pompoensoorten hebben een zoete smaak en kunnen worden verwerkt in diverse bereidingen. Welke verschillende soorten pompoenen worden er hier geteeld? Welke variëteiten lenen zich voor gebak en ovengerechten? En welke soorten pompoen voor soep?

1. De ‘gewone’ pompoen

De gewone pompoen is de grote, oranje pompoen die vaak gebruikt wordt als versiering. Het is dan ook een van de bekendste pompoensoorten. Deze variant kan een lichtbeige tot feloranje kleur hebben. Het vruchtvlees is vezelig en de smaak zacht. De schil daarentegen is hard en verwijder je best tijdens het verwerken.

Wat kun je ermee doen?

Soep, ovengerechten, stoofpotjes en zoet gebak

Wanneer verkrijgbaar?

Inlandse pompoenen zijn verkrijgbaar tijdens de herfst- en wintermaanden.

klassieke pompoen

2. De spaghettipompoen

Deze pompoen heeft een lange, smalle vorm. Het vruchtvlees heeft een milde smaak, is draderig en doet wat denken aan spaghetti. Vandaar ook de naam. Als je de pompoen zo’n half uur laat garen in de oven kun je de spaghettislierten eruit schrapen met een vork. De smaak past perfect bij tomatensaus.

Wat kun je ermee doen?

Groentespaghetti, verwerken in salades en zoet gebak

Wanneer verkrijgbaar?

Inlandse pompoenen zijn verkrijgbaar tijdens de herfst- en wintermaanden.

Spaghettipompoen

3. De butternutpompoen

Met hun lange, flesvormige vorm en zoete nootachtige smaak, zijn butternutpompoenen een favoriet bij groot en klein. Ze zijn makkelijk om te verwerken. Het vruchtvlees bevat weinig tot geen draden. Schillen mag, maar het hoeft niet.

De flespompoen kende de voorbije jaren een enorme opmars en groeide uit tot een van de meest populaire soorten pompoen.

Wat kun je ermee doen?

Soep, pompoenpuree, gevulde pompoen, oven- en wokgerechten

Wanneer verkrijgbaar?

Inlandse pompoenen zijn verkrijgbaar tijdens de herfst- en wintermaanden.

Butternut

4. De Hokkaido

De Hokkaido heeft een oranje-rode schil, stevig vruchtvlees en een milde zoete smaak. Net als bij de Butternut is de schil zacht en eetbaar. Deze pompoensoort heeft een kleiner formaat wat ze ideaal maakt voor wanneer je bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid soep wil maken. De Hokkaido leent zich ook om te grillen en voor zoete nagerechten (rasp het vruchtvlees en meng het onder je cakebeslag). 

Wat kun je ermee doen?

Soep, stoofpotjes, ovengerechten, sauzen en zoet gebak

Wanneer verkrijgbaar?

Inlandse pompoenen zijn verkrijgbaar tijdens de herfst- en wintermaanden.

Hokkaido

5. De Kabochapompoen

Deze pompoen heeft een donkergroene schil en oranje vruchtvlees met een volle kastanjeachtige smaak. Ze zijn perfect om te roosteren, te stomen of te gebruiken in curry's.

Wat kun je ermee doen?

Soep, stoofpotjes, ovengerechten en zoete gerechten zoals hartige taart

Wanneer verkrijgbaar?

Inlandse pompoenen zijn verkrijgbaar tijdens de herfst- en wintermaanden.

Kabocha-pompoen

Zo bewaar je alle pompoensoorten het best

Een pompoen kun je tot wel 6 maanden bewaren. Zorg ervoor dat ze op een donkere, koele en droge plek liggen (10 tot 15 graden).

Sneed je een pompoen aan, maar is hij te groot om in 1 keer te verwerken? Hol dan het gedeelte dat je niet nodig hebt goed uit. De zaden en zaadlijsten kunnen namelijk snel beschimmelen. Verpak de pompoen vervolgens in plasticfolie, bewaar in de koelkast en gebruik binnen de 5 dagen. 

Invriezen is ook mogelijk: blancheer de stukjes pompoen kort, laat afkoelen en verpak luchtdicht. Zo is de pompoen nog 6 maanden tot een jaar houdbaar. 

Wat zijn jouw favoriete soorten pompoen?

Deel je tips en recepten met ons via FacebookInstagram of X met #lekkervanbijons.

Volg ons op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.