Welke fruitsoorten bevatten veel vitamine C?
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Vitamine C is onmisbaar voor een gezond lichaam. Het speelt een cruciale rol in verschillende functies, zoals het in stand houden van onze weerstand en het bevorderen van de opname van ijzer. Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 110 mg. Vitamine C vind je volop in aardappelen, groenten en fruit.
Zin gekregen in een lekker stuk fruit? Ontdek hieronder welke lokale soorten boordevol vitamine C zitten.
Zit vitamine C vooral in kiwi’s of sinaasappels?
Als je aan vitamine C denkt, schieten kiwi’s en citrusvruchten zoals een sinaasappel en pompelmoes waarschijnlijk als eerste te binnen. Maar wist je dat ook fruit van eigen bodem een goede bron van vitamine C kan zijn? Neem bijvoorbeeld aardbeien: zij bevatten net iets meer vitamine C dan een sinaasappel (49 mg versus 45 mg per 100 g). Eet je zo’n 100 gram aardbeien (ongeveer 7 stuks), dan heb je al bijna de helft van je dagelijkse behoefte binnen.
Welk fruit bevat het meeste vitamine C?
Een absolute topper van bij ons is de zwarte bes. Met maar liefst 150 mg vitamine C per 100 gram bevat deze bes meer dan drie keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Zwarte bessen hebben een vrij stevige schil en worden daarom vaak verwerkt in sappen of sauzen, maar ze zijn zeker de moeite waard om in zijn geheel aan je voeding toe te voegen. Bijvoorbeeld in yoghurt, in een portie havermout of als extra kleuraccent in een fruitsla.
Bevat zomerfruit meer vitamine C dan ander fruit?
In de winter kan het wat lastiger lijken om voldoende vitamine C binnen te krijgen met fruit van bij ons. Heel wat fruitsoorten die rijk zijn aan deze vitamine zijn namelijk vooral in de zomer verkrijgbaar, zoals frambozen en andere bessen. Gelukkig is ook diepgevroren fruit een prima alternatief voor vers fruit. In correct ingevroren fruit blijven de meeste vitaminen, waaronder vitamine C, grotendeels behouden. Zo kan je ook in de winter genieten van al dat zomerse lekkers.
Vergeet natuurlijk niet dat ook andere soorten fruit en groenten vitamine C bevatten. Zij zijn het hele jaar door beschikbaar én dragen mee bij aan je dagelijkse vitamine C-inname.
Hoe voldoende fruit eten?
Idealiter eet je dagelijks minstens twee porties fruit per dag (250 g). Dat is niet alleen goed voor je vitamine C-inname, maar draagt ook bij aan je al gehele gezondheid door de vezels, vitaminen en antioxidanten die fruit bevat.
Meer fruit opnemen in je dagelijkse routine is makkelijker dan je denkt, zeker met onderstaande tips:
- Voeg aardbeien of bessen toe aan je yoghurt, havermout of smoothie voor een vitamine C-rijke start van je dag.
- Een handvol bessen of een appel is een snelle en voedzame snack.
- Probeer fruit te verwerken in salades of gebruik ze als topping op desserts.
Maak je je zorgen dat je niet voldoende vitamine C binnenkrijgt? Als je evenwichtig en gevarieerd eet, dan zijn extra vitaminen via voedingssupplementen niet nodig. Neem bij twijfel steeds contact op met een arts.
Bewaar- en kooktips voor vitamine C
Vitamine C kan makkelijk verloren gaan tijdens het bewaren en koken van voedsel. Daarom let je er best op dat je fruit op een koele, donkere plek bewaart. Je eet je fruit best ook rauw of na minimale verhitting om het vitaminegehalte te behouden.
Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste voedingsinformatie? Volg ons op Facebook, Instagram of X. Zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
In samenwerking met NICE
Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.