Een langwerpig blauw bord staat op tafel. Hierop is yoghurt op geschept met krokante aardappelen, stukjes rode ui en geraspte broccoli.

Doe meer met yoghurt: recepten voor elk moment van de dag

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Yoghurt is al lang niet meer enkel iets wat je eet bij het ontbijt of als tussendoortje. Dit melkproduct kan veel bereidingen naar een hoger niveau tillen. Zin om er creatief mee aan de slag te gaan? Onze recepten met yoghurt en tips helpen je op weg om meer te experimenteren en koken met yoghurt.

Alles begint met melk: ook yoghurt

Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct dat verkregen wordt door de inwerking van specifieke melkzuurbacteriën (Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus). Je kunt ook pas van yoghurt spreken wanneer deze melkzuurbacteriën op het moment van consumptie nog levend en in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn.

Er bestaan verschillende soorten yoghurt. Magere yoghurt mag de 1% vet niet overschrijden. Halfvolle yoghurt bevat tussen de 1 en 3% vet. Volle yoghurt heeft een vetpercentage van ongeveer 3% vet. In vergelijking met Griekse yoghurt en de Bulgaarse variant - deze kunnen 5 tot 10% vet bevatten - brengt volle yoghurt minder vet aan. Yoghurt zonder toevoegingen is natuuryoghurt. Naarmate er bijvoorbeeld fruit, aroma’s, smaakstoffen of suiker toegevoegd werden, krijg je fruityoghurt of bijvoorbeeld yoghurt met kokossmaak. In de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel vind je meer info over de samenstelling.

Granola aux fruits et yaourt

De geheimen van yoghurt in de keuken

Of je nu een beginnende kok bent of een doorgewinterde culinaire expert, yoghurt kan je helpen om meer evenwichtige, smaakvolle en creatieve bereidingen te maken.

Yoghurt past in een gezond voedingspatroon

Yoghurt is van nature een goede bron van hoogwaardige eiwitten, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Yoghurt natuur bevindt zich in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en past dus prima in een gezond voedingspatroon. Hou rekening met de dagelijks aanbevolen 2 tot 3 porties melk en melkproducten per dag, de rest van je voeding en kies bij voorkeur natuuryoghurt zonder toegevoegde suikers.

Een perfecte basis

Yoghurt is een ideale basis voor smoothies, sauzen en dips. Experimenteer met verschillende smaken, kruiden en specerijen. De romige basis van yoghurt kan worden aangevuld met zoete of hartige smaken, afhankelijk van de gewenste toepassing. Gebruik Griekse yoghurt voor de meest romige textuur.

Vermijd gezoete yoghurt voor recepten die een neutrale smaak vereisen. De gezoete variant kan de smaak van andere ingrediënten overstemmen, dus kies voor natuuryoghurt voor gerechten waar een neutrale smaak gewenst is.

Smaakversterker

Yoghurt voegt een milde zuurheid en een romige toets toe aan gerechten, waardoor smaken beter tot hun recht komen. Denk ook hier aan dipsauzen, marinades, dressings en soepen. De zuurheid van yoghurt kan vettigheid tegengaan en de smaak van zwaardere ingrediënten balanceren, terwijl het romig karakter een zijdezachte textuur creëert.

Bakken met yoghurt

Vervang een deel van de boter of olie in je gebak door yoghurt voor een zachtere textuur en een lichtere smaak. Yoghurt zorgt voor een vochtige en luchtige textuur in cakes, muffins en brood.

Tip: van alles wat je kunt gebruiken bij onze recepten met yoghurt vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.

Ken jij een lekker gerecht met yoghurt?

Of heb je nog een supertip voor ons? Deel het met ons via FacebookX of Instagram met #lekkervanbijons en #allesbegintmetmelk. Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!