Aardappelen

7 verrassende aardappelhacks van chef Jelle Beeckman

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De klassieke manier om aardappelen klaar te maken – schillen en koken in water – kennen we allemaal, maar wist je dat er veel meer kan met patatjes? Hobbychef en kookboekenauteur Jelle Beeckman, bekend als The Messy Chef, deelt zijn verrassende hacks voor snelle en vooral lekkere aardappelgerechten

Jelle Beeckman

1. Schillen? Niet nodig!

Aardappelen schillen is een klusje waar veel mensen tegenop kijken. Goed nieuws, want je hoeft aardappelen helemaal niet te schillen. Dat is niet alleen sneller, je verliest ook minder smaak en vitaminen. “Ik schil ze bijna nooit," zegt Jelle. “Of het nu gestoomd, geroosterd of gebakken is, ik maak aardappelen het liefst klaar met schil. Zo smaken ze op hun best. Enkel voor puree kan je aardappelen best schillen."

2. Gebruik de microgolfoven

De snelste manier om aardappelen te bereiden? De microgolfoven! Jelle verkiest dit boven het traditionele koken in water. “Leg de aardappelen op een bord en prik er een paar gaatjes in. Reken op zo’n 8 minuten op 850 watt, afhankelijk van de grootte van je aardappelen. Het resultaat zijn perfect gepofte patatjes. Voeg wat groenten, een sausje en gehakt toe en je hebt een lekkere doordeweekse maaltijd.”

Enkele klaargemaakte en afgewerkte gepofte aardappelen liggen op een houten snijplank. Ze zijn gevuld met gehakt, stukjes tomaat en afgewerkt met een geitenkaasdip. Naast de aardappelen staan enkele bordjes, bestek en servetten om meteen te beginnen.

3. Doe dit voor extra krokante aardappelen

Wie houdt er nu niet van crispy aardappelen. Jelle geeft zijn hack voor dé beste krokante aardappelen prijs. “Stoom de aardappelen – mét schil - en schud ze op terwijl ze nog warm zijn om kleine barstjes te creëren. In de barstjes zit veel zetmeel. Wanneer je ze daarna bakt, worden ze extra krokant."

4. Patatjes op z’n Indisch

Vlaamse klassiekers, daar horen aardappelen bij. Maar je kan ook lekkere internationale gerechten klaarmaken met aardappelen van bij ons. Denk maar aan Spaanse patatas bravas of een Marokkaanse tajine. Jelle voegt graag aardappelen toe aan Indische gerechten. “De aardappelen nemen gemakkelijk smaak op, geven een romige textuur en de saus krijgt meer body. Maak bijvoorbeeld eens een Indische curry zoals Tikka Masala met aardappelen in plaats van kip. Een heerlijke combinatie.”

5. Eenmaal koken, tweemaal genieten

Enkele aardappelen over? Daar maak je makkelijk een tweede gerecht mee. “Van een restje puree kan je in een handomdraai gnocchi maken. Voeg wat bloem, peper, zout en een scheutje olijfolie toe en serveer met tomatensaus. Amper werk, maar toch een totaal ander gerecht de dag nadien,” zegt Jelle. En met een restje aardappelpuree kan je nog meer kanten op. “Roer er een restje vis door, voeg lente-ui en kruiden toe, en je hebt een heerlijke fish burger. De puree fungeert als lijm voor de burger.”

6. Hamburgerbroodjes van aardappel

Probeer eens een verrassende twist op een klassiek hamburgerbrood: de potato buns! “Deze broodjes zijn enorm populair en eenvoudig te maken met aardappelen die je over hebt. Ze zijn zachter en luchtiger dan een gewoon broodje. Maar toch erg stevig om te serveren met een hamburger.”

Een vrouw staat in beeld met haar romp draagt een plateau met hierop twee hamburgers. De hamburgerbroodjes hebben een mooi goudgele kleur, ze werden gemaakt met aardappelpuree in het deeg. Verder zijn de burger belgd met een schijfje vlees, kaas, tomaat, sla en saus natuurlijk.

7. Een tweede kans voor je frietjes

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je bestelt iets te veel bij de frituur en blijft achter met een flinke portie overgebleven frietjes. Weggooien is natuurlijk zonde. Gelukkig heeft Jelle een oplossing: “Bak de frieten de volgende dag gewoon opnieuw in de air fryer!” Een smakelijke en eenvoudige manier om voedselverspilling tegen te gaan.

 

© Beeld Jelle Beeckman: Njam