Kippen van De Lekkerbek

Boerderij De Lekkerbek: puur en authentiek hoevevlees

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

In een knappe vierkantshoeve in de Zwalmvallei vinden we Wim Huyghe en Katrien Verheye, zaakvoerders van De Lekkerbek. Het bedrijf specialiseert zich in het kweken van runderen, weidekippen en occasioneel ook parelhoenen. Kwaliteit, authenticiteit en dierenwelzijn worden er hoog in het vaandel gedragen. In 2021 kozen Wim en Katrien ervoor om meer in te zetten op de korte keten. “De positieve feedback van onze klanten tijdens de afhaalmomenten doet ons enorm veel deugd. Het geeft ons de energie om voort te doen!”

Wim en Katrien van De Lekkerbek

Van nul begonnen

“Boerderij De Lekkerbek zag het levenslicht in 1996. Voor die tijd werkten mijn vrouw en ik allebei elders in loondienst. Toen Katrien zwanger bleek van ons eerste kindje, groeide het idee om als zelfstandige te beginnen”, vertelt Wim. “Ik was kind aan huis bij mijn grootvader, die landbouwer was. Ik heb er altijd van gedroomd om een eigen landbouwbedrijf te beginnen.” En zo geschiedde.  “We zijn van nul begonnen. We zijn gestart in een gehuurde stal in Scheldewindeke. In 2007 kochten we onze huidige boerderij in Zwalm”, zegt Wim.  Zowel het rund- als het kalfsvlees werden voornamelijk geleverd aan de groothandel.

In de mobiele kippenstal bij boerderij De Lekkerbek

De korte keten geeft voldoening

“Tijdens de coronapandemie besloten we het roer om te gooien en maximaal in te zetten op de korte keten”, vertelt Katrien. Wim en Katrien startten met de verkoop van vleespakketten vanuit hun boerderij in Zwalm. De pakketten worden afgehaald op vaste afhaaldata. Een handige webshop werd opgezet om het bestellen gemakkelijker te maken.

“Waarom we kozen om te werken met vleespakketten? Zo zitten we niet met overschotten. Alles is verdeeld en is weg na het afhaalmoment”, vertelt Katrien. “We werken met standaardpakketten maar we staan echt wel open voor aanpassingen,” zegt Wim.

Verkopen in de korte keten geeft veel voldoening volgens het koppel. “Klanten steeds zien terugkomen voor ons vlees maakt ons blij. Het is hard werken in de landbouw, maar we weten waarvoor we het doen!” 

Afhaalmoment bij De Lekkerbek

Focus op kwaliteit

“We gaan niet voor veel en goedkoop, maar voor smaakvol vlees”, vertelt Wim trots. “We bewaken de kwaliteit van ons product enorm. Dat is één van de redenen waarom gastronomische restaurants graag met onze producten werken.”

Op de boerderij worden er ‘Belgisch witblauw’-runderen gekweekt. “We verzorgen onze dieren met respect en hebben veel oog voor dierenwelzijn. Ze krijgen hoogwaardig voeder, worden zoveel als mogelijk op de weide gelaten en verblijven in goed ingestrooide stallingen.” Ook de kalveren worden er goed verzorgd. “Ze drinken moedermelk, tot ze zelf aangeven dat ze klaar zijn voor andere voeders. We gaan niet overhaast te werk.”

Later kwamen ook de weidekippen erbij. Speciaal voor de korte keten. “We werken vooral met Franse naakthalzen. Het is een gezond ras dat bestand is tegen wisselende weersomstandigheden. Bovendien is het vlees van deze kippen heel fijn van structuur”, vertelt Wim. Waarom er gekozen werd voor weidekippen? “Actieve kippen zijn niet alleen gezondere kippen, maar ook lekkerdere”, zegt Katrien. “Door rond te scharrelen op de weide, eten onze naakthalzen gras en insecten. Dit zorgt voor een unieke smaak.”

Weidekippen van De Lekkerbek

Een mobiele kippenstal

Te midden van de kippenweide zien we een mobiele kippenstal. “We kozen voor een mobiele stal omdat we willen dat onze kippen echt in het gras lopen en gras eten. Kippen scharrelen van nature altijd rondom hun stal, waardoor ze na verloop van tijd in de modder ploeteren. Door de stal te verplaatsen, staan ze altijd met hun poten in het gras en ontdekken ze het gehele perceel”, zegt Katrien.

De stal is voorzien van zonnepanelen zodat het ventilatie- en voedersysteem volledig autonoom werkt zonder netstroom. “Het houden van weidekippen vergt veel arbeid. Door te kiezen voor een professionele mobiele stal, blijft het werk beheersbaar", vertelt Wim.

Meer weten over Boerderij De Lekkerbek?  Ontdek hun producten en het afhaalpunt in Zwalm.

Mobiele kippenstal van De Lekkerbek

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Recht van bij de boer

Benieuwd naar leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je in en ontvang de Recht van bij de boer-nieuwsbrief. 

Schrijf je hier in op onze maandelijkse nieuwsbrief