Van boomgaard tot fruitmand: zo besparen onze telers op energie
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
De duurzaamste peren van Vlaanderen? Die worden door perenteler Mark Nickmans geteeld in het Limburgse Halen. Al meer dan dertig jaar levert hij inspanningen om zo zuinig mogelijk met energie om te springen en zijn voetafdruk zo klein mogelijk te houden.
Onze landbouwsector springt steeds zuiniger om met energie. Van alle benodigde energie, zoals elektriciteit, gebruikt de Vlaamse landbouwsector amper 1,9 procent. Perenteler Mark Nickmans is al meer dan dertig jaar bezig om zo duurzaam mogelijk peren te telen, oogsten, sorteren, bewaren en verpakken. “Ik wil mijn voetafdruk zo klein mogelijk houden, niet per se om geld te besparen maar vooral om de volgende generaties een gezonde, groene en leefbare planeet na te laten”, klinkt het bij Mark.
Pionier in duurzaamheid
Met 27 hectare aan perenbomen en een gigantische loods om peren te sorteren, bewaren en verpakken heeft Mark best wel wat energie nodig om de kwaliteit te garanderen. Maar dankzij verschillende duurzaamheidsinspanningen slaagt hij erin om dit haast klimaatneutraal te doen. “Duurzaamheid vond ik al belangrijk voordat het een noodzakelijk topic op de agenda werd om onze planeet te beschermen”, zegt Mark. “Zo was ik meer dan een kwarteeuw geleden de eerste in België om een warmtepomp in mijn huis te laten installeren. Toen ik meer dan dertig jaar geleden het perenbedrijf overnam van mijn ouders, heb ik meteen inspanningen geleverd om zo duurzaam mogelijk peren te telen. Inspanningen die toen helemaal nog niet gevraagd werden, maar die ik wél belangrijk vond.”
Kleine veranderingen, grote impact
Het telen en bewaren van peren gebeurt in verschillende processen, met elk hun eigen impact op het klimaat en energieverbruik. “De eerste veranderingen die ik dertig jaar geleden doorvoerde, waren onder andere minder onkruidverdelgers gebruiken en het gras tussen de perenbomen langer laten zodat de grond niet uitdroogde en minder water nodig had. Ondertussen vangen we ook regenwater op om te hergebruiken en hebben we al enkele jaren geen grondwater meer nodig gehad voor onze perenteelt.”
Geen CO2-uitstoot
De grootste duurzaamheidsinspanningen leverde Mark qua opslag en bewaring van de peren. “Niet alleen mijn eigen oogst, maar ook de oogst van nabije perentelers wordt gesorteerd, opgeslagen en bewaard in onze loodsen. Het merendeel van het energieverbruik gaat naar de bewaring van peren. Peren oogsten we van augustus tot eind oktober, maar zijn bijna het hele jaar door voorradig dankzij een goede bewaring. Dankzij honderden zonnepanelen op het dak van de loods, krijgen de frigo’s om de peren te bewaren hun energie. De warmte die de motoren van de frigo’s afgeven, wordt opgeslagen en gebruik ik nu om mijn huis mee te verwarmen. Minstens even belangrijk om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden, was het veranderen van de koelvloeistof in de frigo’s. Onze frigo’s gebruiken nu ammoniak als koelvloeistof in plaats van het klimaatschadelijke freon. Een zeer dure aanpassing, maar wel eentje die geen CO2-uitstoot veroorzaakt.” Daarnaast veranderde Mark ook alle verlichting in zijn bedrijf naar ledverlichting en koos hij voor elektrische bedrijfsvoertuigen.
Blijven investeren om milieu te beschermen
Ook om de peren van de boomgaard tot in onze fruitmand te krijgen, kiest Mark voor duurzame opties. “We verpakken de peren in papier. Ik streef ernaar om zo min mogelijk plastic op het bedrijf te gebruiken. Echt voor elk proces in mijn bedrijf ga ik op zoek naar de meest duurzame oplossing. Er zijn al heel wat duurzaamheidsinspanningen geleverd, maar hier stopt het niet voor mij. Ik zal blijven zoeken en investeren in de meest klimaatneutrale oplossingen om ons milieu te beschermen en mijn kleinkinderen een leefbare planeet na te laten.”