Maak de lekkerste kalfsfricassee met tips van chef Sam D’Huyvetter
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Kalfsfricassee is een klassieker in de Vlaamse keuken, geliefd om zijn malse kalfsvlees, romige saus en nostalgische karakter. Chef Sam D’Huyvetter – culinair ondernemer uit Gent en liefhebber van kwaliteitsvlees – deelt zijn tips om kalfsfricassee naar een hoger niveau te tillen. Of je nu de traditionele versie wilt maken of een moderne twist zoekt, met het advies van chef Sam haal je het beste uit je kalfsfricassee.
Begin met het beste kalfsvlees
Een goed begin is het halve werk. Enkel met een kwaliteitsvol stukje vlees kan je de lekkerste kalfsfricassee maken. Daarbij speelt de herkomst van het vlees een belangrijke rol. Een dier dat goed wordt opgebracht, dat proef je ook op je bord. Kalfsvlees van bij ons is een goede keuze: het is mager, zacht van smaak en perfect om langzaam te stoven zodat het heerlijk mals blijft.
De klassieke kalfsfricassee
Kalfsfricassee vraagt om tijd en geduld. Dat maakt het zo’n nostalgisch gerecht, pure comfort food. Heb je tijdens de week geen tijd? Dan kan je het stoofpotje ook op voorhand klaarmaken.
Volg deze stappen voor de lekkerste fricassee
- Gebruik één grote gietijzeren pot voor het hele proces, zodat alle smaken goed in het gerecht kunnen trekken.
- Begin met het snijden van het kalfsvlees in blokjes en bak deze kort aan in boter, tot ze bruin kleuren. Dit geeft het vlees een diepe, rijke smaak.
- Laat het vervolgens zachtjes garen in bouillon, en vang deze bouillon op om later de saus mee te verrijken.
- Voeg de groenten toe aan de pot met het aanbaksel, samen met een klontje boter. Voor een klassieke versie kan je kiezen voor champignons, wortelen en selder. De groentjes zorgen voor extra smaak en een fijne textuur in je fricassee.
- Voor een perfect gebonden saus start je met een roux van boter en bloem, en voeg dan de gezeefde bouillon toe. Laat dit goed inkoken voor een romige textuur.
Bekijk hier het recept en de video.
Maak er een eigentijdse versie van
Je kan kalfsfricassee een eigen draai geven door te variëren met seizoensgroenten. Zo kan je in de zomer kiezen voor basilicum, kerstomaatjes en courgette. Deze ingrediënten zorgen voor een frissere smaak.
Ga je de feestelijke toer op? Kies dan eens voor girollen of zelfs truffel. Deze ingrediënten maken het gerecht feestelijker zonder de authentieke smaak te verliezen.
Wil je iets verrassends? Serveer een gedeconstrueerde kalfsfricassee door de kalfsreepjes kort te bakken en de saus apart te serveren. Voeg daarbij een knapperige toast champignon voor een bijzondere twist.
Bekijk hier Sam z'n recept voor kalfsfricassee, de 'ribeye versie'.
Bijgerecht naar keuze
Kalfsfricassee serveer je traditioneel met aardappelen, maar ook kroketten of frietjes zijn een goede match. Wil je helemaal verrassen? Dan zijn ook risotto of zelfs pasta een optie.
Laat je inspireren
Met deze tips van chef Sam D'Huyvetter ben je helemaal klaar om zelf een smakelijke kalfsfricassee op tafel te zetten. Of je nu kiest voor de authentieke versie of een moderne variant, één ding is zeker: dit gerecht valt bij iedereen in de smaak.
Heb jij een recept voor kalfsfricassee geprobeerd? Of heb je zelf nog tips die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of X met #lekkervanbijons!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest om altijd up-to-date te zijn van de laatste culinaire weetjes van bij ons!