Van minder mooie aardappel tot de lekkerste kroket: zo wordt niets verspild
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Minder voedsel verspillen maakt echt een verschil om klimaatveranderingen tegen te gaan. En dat begint al bij de bron. Onze Vlaamse aardappel-, groente- en fruitsectoren (AGF) leveren heel wat inspanningen om voedselverspilling tegen te gaan. “Bij ons gaat er geen aardappel verloren”, klinkt het bij Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve.
Het verminderen van voedselverlies en voedselverspilling is één van de belangrijkste duurzaamheidsinitiatieven om klimaatverandering tegen te gaan. Ook onze Vlaamse aardappel-, groente- en fruitsectoren (AGF) zetten zich in om niets verloren te laten gaan: van geoptimaliseerde rooi- en teeltechnieken tot het verwerken van resten tot heerlijke bereidingen.
Verschillende duurzaamheidsinitiatieven
Bij De Aardappelhoeve in Tielt zetten ze zich al jarenlang in om werkelijks niets verloren te laten gaan. Op liefst 400 hectare telen ze aardappelen, zoete aardappelen en uien. Maar niets van wat er geteeld en gerooid wordt, wordt verspild. “In alle fases – van telen en rooien over wassen en bewaren tot verpakken en bewerken – hebben we de voorbije jaren verschillende duurzaamheidsinitiatieven genomen. Zo hergebruiken we regenwater, halen we energie uit zonnepanelen, telen we biologische aardappelen en zetten we heel erg in op het voorkomen van voedselverspilling en restafval”, zegt Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve.
Lokale verkoop
“Het merendeel van onze aardappelen is bestemd voor de lokale versmarkt”, gaat Bart verder. “Ze komen dus terecht in de Belgische supermarkten, waardoor we onze ecologische voetafdruk qua transport erg beperken. Omdat we het hele jaar door aardappelen, zoete aardappelen en uien aan de supermarkten leveren, is ook een goede bewaring ontzettend belangrijk. Om onze producten langer goed te kunnen bewaren en een hoge kwaliteit te kunnen garanderen, hebben we enkele jaren geleden geïnvesteerd in een hypermoderne bewaarloods met een duurzaam koelingssysteem.”
Minder mooi, maar wél heel lekker
“Toegegeven, niet elke aardappel ziet er perfect uit en kunnen we daardoor niet zo verkopen aan de supermarkten”, zegt Bart. “Bij de aardappelen is een kleine twintig procent niet geschikt voor verkoop. Bij de zoete aardappelen kan dit helaas al eens oplopen tot vijftig procent dat niet geschikt is voor de versmarkt. Jammer natuurlijk, want ze voldoen wél aan de hoogste kwaliteit. Daarom zijn we zelf gaan nadenken over wat we met deze nevenstroom kunnen doen zodat ze niet verloren gaan. Enkele jaren geleden hebben we hiervoor The Potato Chef by Ruben opgericht: minder mooie aardappelen en zoete aardappelen van hoge kwaliteit verwerken we tot lekkere, verse alternatieven zoals frieten, aardappelpartjes, -blokjes en kroketten. Vooral de zoete aardappelkroketten worden heel erg gesmaakt.”
Geen restafval
Ook van de weinige overschotten die er zijn bij De Aardappelhoeve wordt er uiteindelijk niets verspild. “Overschotten van mindere kwaliteit gaan naar veevoeder, groene meststof of biogasinstallatie”, aldus Bart. “Ik schat dat dit ongeveer maar zo’n vijf procent is.”
Maximaal rendement, minimale belasting
“Voedselverspilling tegengaan vinden we bij De Aardappelhoeve ontzettend belangrijk, maar uiteindelijk is het totaalplaatje ook belangrijk”, geeft Bart nog mee. “Duurzame landbouw is voor ons een maximaal rendement met minimale belasting voor mens, milieu en natuur.”