Graevenberger wijngaard

Graevenberger: waar passie voor wijn en wetenschap samenvloeien

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

“Een wijngaard runnen naast een dagtaak vraagt veel planning en organisatie. Maar er is niets mooiers dan op een lentedag voor het eerst weer in de wijngaard te staan en te genieten van de zon op de zuidhelling”, vertelt Erwin Blomsma van wijndomein Graevenberger. Samen met zijn partner Saskia Broeckx maakt hij op ambachtelijke wijze wijn op een van de mooiste locaties in het Hageland. “Met negen verschillende druivensoorten en stokken tot 40 jaar oud heeft onze wijngaard letterlijk en figuurlijk diepe wortels.” 

Graevenberger wijnbouwers

Gepassioneerde hobby wordt wijngaard

“Het was eigenlijk niet gepland om een wijngaard over te nemen”, blikt Erwin terug. “We zijn in 2016 gewoon verliefd geworden op de plek toen we die bezochten op aanraden van kennissen.” Op dat moment hadden Erwin en Saskia al ervaring met een kleine wijngaard van 140 stokken Johanniter naast hun huis. “We hadden de smaak te pakken gekregen en cursussen gevolgd. Voor we het wisten, hadden we een wijngaard met 1500 stokken”, vat Saskia de geschiedenis samen.

Inmiddels is het domein verder gegroeid. “We pachten nu ook nog een wijngaard aan de voet van onze grote met 415 stokken, van een wijnbouwer voor wie het wat te zwaar werd om het werk zelf nog te doen”, legt Saskia uit. Verdere uitbreiding staat niet op de planning geeft Erwin mee: “We denken eerder aan verjonging van de wijngaard. Sommige stokken zijn 40 jaar oud en vragen meer aandacht. Maar bij zo een verjonging heb je ook een meeropbrengst. En die moeten we wel aankunnen. Daarom is het een kwestie van de juiste timing vinden.” 

Diversiteit als troef

Een uniek kenmerk van Graevenberger is de grote diversiteit aan druivensoorten. “We hebben negen verschillende soorten met onder andere Müller-Thurgau, Pinot Noir, Pinot Gris, Bacchus, Chardonnay en Dornfelder. Die rijpen op verschillende momenten. Dat maakt het voor ons twee met elk een vaste job, haalbaar om de wijngaard te runnen”, licht Erwin toe. Die verscheidenheid resulteert in bijzondere nicheproducties. “We hebben soms maar 50 tot 60 flessen van bepaalde soorten.”

Die kleinschaligheid zien ze als een troef. Met een gemiddelde jaarproductie van 750 flessen kunnen ze zich volledig focussen op kwaliteit en authenticiteit. “We proberen de druif zo puur mogelijk in de fles te krijgen”, vertelt Saskia. “We doen geen filtratie, alles wordt natuurlijk geklaard. De wijn wordt eigenlijk op de berg gemaakt – daar bepaal je het oogstmoment en het hele traject naar de oogst. Daarna kun je het vooral verknoeien, dus we proberen zo min mogelijk in te grijpen.” 

Graevenberger wijngaard

Wetenschap meets wijnbouw

Het is geen toeval dat Erwin en Saskia methodisch te werk gaan. Als bio-ingenieur en ondernemer in de biotechnologie (Erwin) en burgerlijk ingenieur en copywriter (Saskia) brengen ze hun wetenschappelijke achtergrond mee naar de wijngaard. “Het is een mooie balans tussen wat vooral bureauwerk is en even met de seizoenen meeleven”, zegt Erwin. “Je leest het weerbericht ook net iets anders dan vroeger.” Zeker in 2024 wat door de weersomstandigheden een zeer veeleisend jaar was. “Dan ben je verplicht om pragmatische keuzes te maken”, legt Erwin uit. “Door de late vorst begonnen we met maximaal 20 tot 25% opbrengst. Het was een specifiek type vorst die als een deken over de wijngaard viel en daardoor zoveel schade veroorzaakte. De koude, natte zomer zorgde voor ziektes en vertraging. Toen de resterende druiven eindelijk bijna rijp waren, werden ze door vogels gegeten. We hebben toen bewust besloten om niet te oogsten. Met zo'n kleine opbrengst weegt de administratieve last en het werk niet op tegen het resultaat. Dan laten we de druiven liever aan de vogels. Gelukkig hebben we nog wat mooie wijnen op voorraad.”

Een unieke ervaring

De steile zuidhelling van Graevenberger biedt de ideale omstandigheden voor wijnbouw en ze zorgt voor een natuurlijke dynamiek. “Bij mooi weer cirkelen roofvogels hier boven de wijngaard op de thermiek”, vertelt Saskia. “Daardoor hebben we – behalve in 2024 – van nature minder last van vogels die van de druiven eten. We hoeven geen luidsprekers te plaatsen met roofvogelgeluiden – de echte roofvogels doen het werk voor ons.” Het uitzicht is uniek. “Als je naar boven rijdt met de grasmaaier en dat vergezicht ziet...”, mijmert Erwin. “De locatie is zo bijzonder dat ze zelfs gebruikt is als decor voor een videoclip die zich in een Italiaanse wijngaard afspeelde.” Maar ook in de winter zijn er voordelen: de vrieskou ‘glijdt’ vanzelf naar beneden waardoor er maar een handvol ranken last van hebben. De andere blijven vorstvrij. 

Graevenberger wijngaard omheining

Bezoekers zijn op afspraak welkom voor een wandeling en proeverij. “We hebben een kleine picknicktafel waar we met zes mensen kunnen zitten”, vertelt Erwin. “Maar we hebben ook al grotere groepen ontvangen. We zitten er altijd zelf bij, babbelen mee en leren zelf ook bij. Met 750 flessen per jaar kunnen we niet te veel reclame maken – dan zijn we in februari al door onze voorraad heen. We spreiden het liever over het jaar zodat iedereen die beleving kan krijgen.” 

Kom proeven! Wil je Graevenberger zelf ontdekken? Een bezoek is mogelijk op afspraak via graevenberger@gmail.com, bij voorkeur in het weekend en bij mooi weer. Combineer je bezoek met een wandeling op de Beninksberg – er is een uitgestippelde route door het natuurpark in Holsbeek die langs de wijngaard komt.

Proefde jij een van de wijnen van wijndomein Graevenberger? 

Laat het ons weten via Facebook of Instagram en post een foto of video van jouw degustatie met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes of video's, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.

© Beelden: Graevenberger