Macédoine van venkel en krieltjes met tongschar, gegrilde lente-ui, dille

Proost op de lente met wijnen van bij ons

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De lente en de voorjaarskeuken associëren we met alles wat nieuw, vers en knapperig is. Dit is ook het moment waarop Belgische wijnbouwers hun eerste wijnen van het voorbije oogstjaar bottelen - jonge wijnen met frisse aroma’s, fijne zuren en een lichte textuur. Kortom: een wijnstijl die perfect past bij ons klimaat en naadloos aansluit bij de lentekeuken. Kun jij bij je wijnkeuze nog wat tips gebruiken? Vind hier onze suggesties om deze lente te genieten van wijnen van eigen bodem. 

Primeurgroenten en -fruit die je de winter snel doen vergeten

De winter ligt stilaan achter ons. De natuur ontwaakt weer. Terrasjes schieten uit de grond en je voelt de lokroep van het buitenleven. Op de wijnstok zien we de eerste kleine, witte, pluizige botjes, die langzaam verkleuren naar groen. Dat ziet er mooi uit, maar daarmee is voorjaarsvorst nu wel de grootste zorg van menig wijnbouwer.

Ook in de keuken doet de lente zijn intrede. Heel wat ingrediënten zijn terug beschikbaar. Kiezen voor seizoenproducten is altijd de juiste reflex. Verse groenten en fruit leveren diverse vitaminen en mineralen aan. Vers betekent namelijk: van het land naar de klant zonder al te veel omwegen en zonder een lange reisduur. 

Op tafel staat een ronde houten snijplank met hierop een wit potje gevuld met onze pikante dip van yoghurt en witte bonen. Je kan de yoghurtdip gebruiken met stukjes snackkomkommer, brood en radijsjes in ons geval. Rond de plank staan enkele glazen witte wijn en helderblauwe broodbordjes.

Wie lente zegt, zegt salades

Tijdens de wintermaanden warmen we ons op aan onder andere soep en stoofpotjes. In de lente schakelen we bij de eerste zonnestralen graag over naar salades bereid met verschillende ingrediënten en vaak geserveerd met een vinaigrette of dressing. Wist je trouwens dat het woord ‘salade’ stamt uit het veertiende-eeuwse Frankrijk, waarbij ‘Sal’ staat voor zout of kruiding?

De seizoenskalender voor groenten leert ons dat je vanaf de lente opnieuw aanvoer mag verwachten van lokale asperges, aubergine, tomaat, courgette, komkommer, paprika, rabarber... om er maar enkele te noemen. Hou je van vegetarisch, dan heb je hier voldoende mee.

Je kunt jouw salade verrijken met een ei, peulvruchten, een stukje vlees, kip, vis of schaaldieren. De beste keuze aan schaal- en schelpdieren en vis van bij ons vind je in onze seizoenskalender

De flinterdunne aspergeslierten liggen opgerold op het bord, net een vogelnestje. Hierin liggen de gehakte gekookte eieren en dragon. Er ligt bestek langs en een linnen servette.

Proef de lente in wijnen van eigen bodem

Ideaal bij een lentefrisse salade is een gekoelde witte of rosé wijn. De combinatie van koel geserveerde gerechten met frisse zuurtjes in zowel het gerecht als in de wijn zorgt voor een perfecte match.

Auxerrois, pinot blanc, pinot gris en johanniter zijn ideale druiven voor frisse, witte wijn. Belgische wijnbouwers werken veel en graag met deze variëteiten omdat ze heel geschikt zijn voor ons klimaat. Riesling heeft ook heel wat fans, maar in ons land zijn er maar weinig plaatsen waar men deze edele druif echt rijp krijgt. Heb je het liever iets aromatischer of ronder, dan zijn gewürztraminer, siegerrebe of solaris goede keuzes. Vooral als je met pittige kruiden werkt, is een zoete toets in de wijn een goed idee.

Liefhebbers van rode wijn vinden in fruitige en frisse rode wijnen met een jong en jeugdig karakter een prima match voor bijvoorbeeld salades met spekreepjes. Pinot noir is de meest bekende druif in deze categorie, maar ook andere variëteiten die goed gedijen in een eerder koel klimaat, zoals gamay, regent en diverse cabernets doen het uitstekend. Serveer bij vis bij voorkeur wijnen zonder houtrijping en met zachte tannine.

Om deze frisse en fruitige wijnstijlen te creëren, gebruiken de meeste wijnmakers temperatuurgecontroleerde ‘cuves’ - grote, roestvrijstalen vaten van meerdere honderden liters met een dubbele wand. De wijnen vergisten langzaam in deze koele, neutrale omgeving en behouden hun jeugdige aroma’s en verfrissende zuren. De volgende lente zijn de wijnen klaar en enkele weken of maanden na botteling komen ze al op de markt - net op tijd voor de lentekeuken. Lentewijnen zijn zelden bewaarwijnen - je drinkt ze jong en fris. En je serveert ze best ook fris: wit op circa 10°C, rosé op 12°C en fruitig rood op 14°C. Geniet ervan!

Heb jij nog suggesties voor lentewijnen?

Laat het ons weten via Facebook of Instagram en post een video of foto’s met #lekkervanbijons of tag onze kanalen.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes of video's, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.