De boer op - Op bezoek bij Rik, Rundveebedrijf De Vaneberg, Beernem
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Rik verwelkomt ons op de Vaneberg met een kleine verontschuldiging. “Dit is natuurlijk niet echt een berg”, grapt Rik. “Maar die helling stelt ons wel voor een uitdaging. Omdat dit onze beste grond is, hebben we er akkerland van gemaakt. Maar de hellingsgraad zorgt er wel voor dat bij hevige regen grond of zaaigoed kan wegspoelen. Dat lossen we op door in de winter zoveel mogelijk groenbemesters te zetten. Zo is de grond begroeid en spoelt er minder weg. We zaaien ook de maïs in de zijrichting, volgens de hoogtelijnen. De sporen van de tractor lopen dus niet van boven naar beneden, waardoor er geen gootjes ontstaan waarin alles kan wegspoelen.”
De toon is gezet. Rik vertelt honderduit over de duurzame inspanningen die hij op zijn bedrijf doet. Een bedrijf dat hij in 1990 overnam van zijn vader en waar sindsdien de oude stallen plaats ruimden voor een melkveestal, een loods en een nieuwe jongveestal. Van in het begin wilde Rik een kleinschalig, familiaal bedrijf zonder massaproductie. Toch kende het bedrijf een redelijke groei. Rik: “Al van bij het begin anticipeerden wij zoveel mogelijk op evoluties in de sector en wetgeving op vlak van milieu en dierenwelzijn. Zo mogen we in de winter de akkers niet bemesten en moeten we alle mest kunnen opslaan. Onze mestopslag maakten we ruim genoeg, zodat we heel de winter gemakkelijk zijn."
"We bouwden onze nieuwe stallen met het welzijn van de dieren voor ogen. Heel ruim en open langs de zijkant. In onze nieuwe jongveestal groeit ons jongvee en vleesvee nu veel sneller. We plukken er zeker de vruchten van. Hoe meer je aan de dieren geeft, hoe meer je terugkrijgt.”
Respect voor de natuur en de omgeving
Ook op vlak van energie investeerde Rik. Hoewel eerst een scepticus, plaatste hij toch zonnepanelen. Het succes daarvan doet hem dromen van een windmolen op het bedrijf. Een ander voorbeeld is de warmterecuperatie op de melktank. Verse melk moet snel gekoeld worden om te kunnen bewaren. Tijdens dat koelen (van 38°C naar 4°C) komt warmte vrij. Bij warmterecuperatie wordt die warmte gebruikt om water op te warmen, nodig als spoelwater in het melkhuis. Zo heb je minder energie nodig.
Tot slot wil Rik met zijn bedrijf goed voor de dag komen. “Als je begint te bouwen, moet je natuurlijk goed kijken waar je naar toe wil. Een mooi bedrijf is aangenamer om in te werken en leuker voor de buren en de omgeving. We hebben bewust voor wat kleur gekozen en voor de inplanting konden we op heel wat advies rekenen."
"Respect voor de natuur en de omgeving is een deel van onze opdracht als landbouwer. En dat vraagt niet zoveel werk... het is meer een ingesteldheid.”