Varkensvlees is niet altijd vet vlees
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Varkensvlees past in een gezonde voeding. Wie kiest voor mager varkensvlees in de aanbevolen hoeveelheid, kiest ook voor weinig vet.
Mager vlees
In een gezonde voeding gaat de voorkeur naar vlees met maximaal 10 g vet per 100 g. Verschillende stukken van het varken vallen ruimschoots binnen deze criteria. Een varkenshaasje en een varkensmignonnette zijn zeer mager. Zij bevatten nauwelijks 2 g vet per 100 g. Dat is vergelijkbaar met een kipfilet en een magere biefstuk. Een varkenslapje, mager varkensstoofvlees en een magere varkenskotelet bevatten ook minder dan 10 g vet per 100 g. Een spieringkotelet, spek en varkensgehakt bevatten meer vet. Kies je voor een stukje mager vlees, bereid het dan ook gezond. Gebruik in plaats van zout andere smaakmakers en neem niet meer vetstof dan nodig. Gepaneerd vlees neemt meer vet op tijdens de bereiding dan niet-gepaneerd vlees.
Weinig vet maar veel voedingsstoffen
Varkensvlees is een goede bron van hoogwaardige eiwitten (belangrijke onderhoudsmaterialen voor het lichaam en de spieren), vitaminen B1, B3, B6 en B12, van het mineraal zink en in mindere mate van ijzer. Ijzer helpt bij het zuurstoftransport in het lichaam en de stofwisseling. Wie ijzer tekort heeft, is sneller vermoeid. Zink neemt deel aan verschillende stofwisselingsprocessen (o.a. de eiwitsynthese) en draagt ook bij tot de normale werking van het immuunsysteem maar ook tot de instandhouding van gezond haar, gezonde nagels en een gezonde huid. Vitamine B12 zit van nature enkel in dierlijke producten en draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en de normale werking van het zenuwstelsel en onze weerstand. Een belangrijk aandachtspunt bij ouderen. In tegenstelling tot ander vlees is varkensvlees ook een goede bron van vitamine B1.
Wat met cholesterol in varkensvlees?
Varkensvlees bevat niet meer cholesterol dan andere vleessoorten (50-70 mg per 100 g). Alleen in orgaanvlees of vleesproducten waarin orgaanvlees zoals lever is verwerkt, vind je meer cholesterol. Er wordt aangeraden om per dag niet meer dan 300 mg cholesterol in te nemen via de voeding.
Meer info over varkensvlees
Folder: Beknopte voedingsinformatie over varkensvlees afgewisseld met gezonde recepten