Rosties liggen geschrankt op een dienschaaltje in licht blauwe kleur. Hierop ligt een wit boterpapier waar de rosties op afgewerkt werden. Er staan ook nog twee potjes in beeld met de restjes van de makreel, radijsjes en zoetzure rode ui.

Feestelijke aardappelgerechten: de keuze is reuze

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Hoe kun je aardappelen laten schitteren op een feestmenu en niet enkel als bijgerecht? Het is een vraag die we regelmatig krijgen. Daarom bundelden we hier tips en onze favoriete feestelijke aardappelgerechten.

Feestelijke aardappelrecepten voor smaakvolle hapjes, voor- en hoofdgerechten

Onze feestelijke aardappelgerechten bieden een scala aan smaken en texturen die je gasten zeker zullen verrassen. Of je nu kiest voor de klassieke aardappelgratin of iets meer avontuurlijks zoals aardappelroosjes, deze gerechten tillen je feestelijk menu naar een hoger niveau.

Aperitiefhapjes om er meteen een patat op te geven

Een gezellig feestje begint met een lekker aperitiefhapje. Ga je voor gemakkelijk, dan zijn aardappelwedges met een frisse dip iets voor jou. Wil je echt uitpakken met je hapje? Dan kun je je gasten verwennen met rösti, wafeltjes of spiesjes. Welke van deze feestelijke aperitiefhapjes met aardappel je ook kiest, je feest zal een vliegende start maken.

Voorgerechten die zeker niet in de puree draaien

Leg de lat voor je feestmenu niet té hoog. Je tafelgenoten verwachten niet dat je hen de meest exclusieve gerechten voorschotelt. Ga voor eenvoudige feestelijke aardappelgerechten waarbij de presentatie voor dat tikkeltje extra zorgt. Werk bijvoorbeeld aardappelsoep af met gebakken bospaddenstoelen of presenteer je voorgerecht in de vorm van een taartje.

Met deze hoofdgerechten heb je je patatjes op het droge

Ook bij het hoofdgerecht mogen feestelijke aardappelen niet ontbreken natuurlijk. Met aardappelen heb je qua bijgerechten veel keuze. Wij delen alvast onze feestfavorieten.

Hasselback aardappelen

Hasselback aardappelen zijn een topkeuze voor een elegant en feestelijk aardappelgerecht. Maak in de aardappel elke 5 mm insnijdingen tot op 1 cm van de onderkant (snijd de aardappel dus niet helemaal door). Bestrijk ze met olie en bestrooi met zout, peper en kruiden naar keuze. Bak ze in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer met groenten, vis, vlees of een vegetarisch alternatief. Wat als je zin hebt in hasselback aardappelen én gratin? Dan maak je toch een hasselback aardappelgratin.

Aardappelgratin

Aardappelgratin is dé koning onder de gratins. Dit feestelijk aardappelgerecht valt altijd in de smaak. Dunne plakjes aardappel worden laag voor laag in een ovenschaal gelegd, afgewisseld met een romige saus en geraspte kaas. Bak het geheel in de oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is. Serveer de gratin als bijgerecht bij vlees of gevogelte.

Gevulde aardappelen

Gevulde aardappelen bieden veel mogelijkheden voor creatieve en smaakvolle combinaties. Het idee achter gevulde aardappelen is simpel: je holt de aardappelen uit en vult ze met een smakelijke vulling naar keuze. Ons recept voor op de barbecue kan je net zo goed in de oven bereiden.

Aardappelkroketten

Aardappelkroketjes zijn perfect als feestelijk bijgerecht. Je kunt ze in de winkel kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt… dat smaakt (nog meer)! Kook de aardappelen en pureer ze glad. Voeg boter, melk, zout en kruiden toe. Laat even afkoelen. Vorm kleine balletjes van de puree. Of doe de puree in een spuitzak, spuit lange cilinders die je vervolgens in stukjes van 4 à 5 cm snijdt. Rol door paneermeel en bak de kroketten in olie tot ze goudbruin zijn.

Aardappelroosjes en -torentjes

Aardappelrozetten zien er mooi én feestelijk uit. Snijd de aardappelen in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs in een muffinvorm. Bestrijk ze met gesmolten boter en bestrooi met zout, peper en kruiden naar keuze. Bak de aardappelroosjes in de oven tot ze knapperig zijn. Serveer als bijgerecht bij vlees, gevogelte of vis. Ook aardappeltorentjes en -soufflés zorgen voor een feestelijke toets aan je gerechten.

Tip: voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Je vindt steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Heb jij nog suggesties voor feestelijke aardappelen?

Of probeerde je een van onze feestelijke aardappelrecepten? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of X en post een foto of video met #lekkervanbijons of tag ons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!