Vrouw opent koelkast

Zo bewaar je voedsel veilig en correct in je koelkast

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Als je je voedsel slim bewaart, moet je minder weggooien en heb je minder kans om ziek te worden. De schuldigen zijn ziekteverwekkende bacteriën en schimmels die goed gedijen in een slordige, vochtige en warme omgeving. Hou het veilig, netjes en koel. Ook in je koelkast.

Wat hoort er in de koelkast?

Verse producten zoals vlees, kip, vis, eieren, kaas, yoghurt, geopende melkverpakkingen, smeer- en bereidingsvet, bladgroenten, voorgesneden groenten en fruit en alle producten waarop staat ‘Gekoeld bewaren’. Niet alle groenten en fruit horen in de koelkast.

Lees hier je je koelkast organiseert zoals een pro.

Vrouw opent koelkast

Check regelmatig de temperatuur in je koelkast

Stel de temperatuur van je koelkast in tussen 4 en 7°C. Hoe hoger het getal op de knop, hoe lager de temperatuur in de koelkast. In normale omstandigheden voldoen stand 3 (op een schaal van 5) of 6 (op een schaal van 10). Met een koelkastthermometer kan je makkelijk controleren of de temperatuur in je koelkast juist is ingesteld:  

  • Leg de thermometer in het midden van de koelkast.
  • Lees de temperatuur af na ongeveer anderhalf uur. Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen ziekmakende bacteriën en schimmels meer kans om zich te ontwikkelen en neemt de kans op voedselbederf en een voedselvergiftiging toe.
  • Stel indien nodig de knop bij op de juiste temperatuurstand.

Tips om temperatuurschommelingen te vermijden

  • Schep restjes over in een bewaardoos met deksel en laat ze snel afkoelen in een bakje of pan met een laagje koud water alvorens ze in de koelkast te zetten. Anders stijgt de temperatuur in je koelkast.
  • Laat de koelkast nooit openstaan en let erop dat je ze telkens goed sluit nadat je er iets hebt uitgehaald.
  • Plaats de koelkast niet te vol. Er moet genoeg lucht rond de producten kunnen circuleren.
Restjes bewaren in de koelkast

Hou orde in je koelkast

  • Hou zoveel mogelijk dezelfde indeling aan en stapel goed zodat je alles snel kan vinden. Bewaar groenten en fruit in de groenteladen. Zet vlees en vis op de koudste plek in de koelkast, meestal midden of onderin de koelkast boven de groentelades. De deur is het minst koud omdat deze regelmatig open gaat.
  • Dek alles goed af om uitdroging en lekkage op andere producten te vermijden. Houd rauwe producten gescheiden van bereide producten. Zo vermijd je eventuele kruisbesmetting door bacteriën van rauwe naar bereide producten.
  • Haal enkel uit de koelkast wat je nodig hebt en zet de rest snel terug. Bederfbare producten die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan, zijn niet meer te vertrouwen.

Pas het FIFO en FEFO-principe toe

Hanteer het principe van ‘first in, first out’ of ‘first expired, first out’. Plaats nieuw aangekochte producten achter de oude of zet producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan in je koelkast. Noteer de datum op geopende verpakkingen.

Hou het netjes

Kijk wekelijks na of er iets moet worden weggegooid. Check de houdbaarheidsdatum. Gooi producten weg zodra ze beschimmeld zijn of vreemd ruiken. Maak de koelkast minstens één keer per maand schoon met water en een reinigingsproduct en droog ze met een schone doek. Dat is belangrijk om de groei van bacteriën en schimmels tegen te gaan maar ook om geurtjes te vermijden.

Ging jij aan de slag met onze tips?

Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!