Annelies’ groentetips voor kids

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Kinderen en groenten, het is een hindernissenparcours of is dat fel overdreven? “Zeker wel”, zegt Annelies Vermeir vastberaden. Annelies is een volbloed keukenprinses en de foodblogster achter de site Een lepeltje lekkers, maar in de eerste plaats is ze mama van Elise (8 jaar) en Margot (5 jaar). 

Hoe houdt Annelies de goesting voor groentjes hoog bij die twee meiden, want voldoende groenten eten is belangrijk.

Met die jonge dochters is het altijd ambiance in huis. “Zeg dat wel. Elise is de oudste en wat bedachtzamer. Margot is dan weer een rasechte spring-in-‘t-veld. Samen zorgen ze voor een levendige bende, en vooral heel veel gebabbel”, lacht Annelies.

“En ze zijn nieuwsgierig. Als ik aan het koken ben komen ze vaak piepen. Dan willen ze proeven natuurlijk. Ideaal, want zo leren ze altijd nieuwe dingen kennen.”

“Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, alles is een spel. Anderzijds zijn ze ook erg ontvankelijk. Ze pikken makkelijk onbewuste signalen op. Hou daar rekening mee en groenten vormen nooit meer een hindernis”.

De 6 groentetips voor kids van Annelies


1. Geen gedoe, gewoon doen

“Heel gewoon doen over groentjes helpt echt. Kinderen zijn nieuwsgierig genoeg, maar ze voelen het snel als anderen er iets speciaals van maken. Dan worden ze argwanend. Ik heb gemerkt dat simpelweg tonen dat groenten altijd deel uitmaken van de maaltijd werkt.” 

2. Culinaire smokkelwaar

“Een heel makkelijke werkwijze om kinderen extra groenten te laten eten is deze: neem een favoriet kindergerecht en smokkel er extra groentjes in. Simpel. Spaghetti carbonara met erwtjes bijvoorbeeld. Of balletjes in tomatensaus met geraspte courgette onder het gehakt. Rucola roer ik ook al eens door de pasta. De pittige smaak van rucola wordt zachter door de warme pasta.”  

3. Geef hen de touwtjes in handen

“Kinderen worden graag betrokken. Wel, ik geef ze graag de touwtjes in handen door ze zelf te laten kiezen. Wat eten we morgen: boontjes of broccoli? Een snackje: aardbeien of besjes? Je geeft ze alleen maar goede opties, maar het is wel hún keuze.”

4. Kerstomaten troef

“De ideale groentepasse-partout zijn kerstomaten. Die kopen we wekelijks in grote hoeveelheden (lacht). Margot en Elise zijn er gek op, en je hebt er geen werk mee. Als ze van school komen dan zijn kerstomaatjes het perfecte hapje om de tijd tot het avondeten te overbruggen. Al krijgen ze natuurlijk ook wel eens gewoon een koekje, hè.”

5. Onverwacht geweldige groenten

“Kerstomaten, bloemkool en spinazie gaan erin als zoete koek, maar ook pastinaak en knolselder liggen goed in markt bij kinderen. Al denk je daar misschien niet altijd aan. Of zoete aardappel en pompoen. Zelfs andijvie en aubergine doen het goed. Zeker in combinatie met andere groenten. Zo’n groentecombinaties zijn overigens een prima manier om kinderen kennis te laten maken met nieuwe smaken. Eens ze een smaak gewoon zijn, denken ze er niet meer over na.”

6. De eeuwenoude kunst van het verleiden

Geen gedoe, gewoon doen, betekent natuurlijk niet dat groentjes niet leuk mogen zijn. Integendeel, groenten eten is een feest en daar komt altijd een beetje verleiding bij kijken.

“Opvallende kleurtjes doen het altijd goed. Snijd wortels, komkommer, raapjes en radijsjes in schijfjes en schik ze als een regenboog op het bord. In de brooddoos gaan altijd groentjes mee. Vaak kerstomaatjes, maar even goed een stukje wortel of iets anders. Maak het extra leuk door het telkens een beetje anders te doen, komkommersliertjes bijvoorbeeld.”

“Groentjes in de brooddoos, op het bord of voor tv, maak er iets leuk van. Steek spruitjes op een saté-stokje of maak een lekkere dip voor de radijsjes. Dat is altijd feest. Als je radijsjes roostert, worden ze trouwens zachter en zoeter.”

“Met twee dochters in huis is het al prinsessen wat de klok slaat (lacht). Prinsessenboontjes werden al snel kortweg prinsesjes genoemd waardoor Margot en Elise ze eens zo graag gingen eten. Om die reden krijgen ook andere groenten weleens een leuke bijnaam. Wortelfrietjes in de brooddoos of knolselderfrietjes in de oven, het is geen werk, maar wel altijd fun!” 

Wil je meelepelen met Annelies?

Volg haar op FacebookInstagram en Pinterest.

Probeerde je een van onze recepten? Of ken je nog tips om kinderen (meer) groenten te laten eten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.