Herontdek rammenas: recepten voor groentjes en gevorderden
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Rauw, gestoofd, gekookt of in de wok: met rammenas kan je heel wat kanten uit. Je tovert er topgerechten mee op tafel. Ga aan de slag met onze tips en rammenasrecepten en verbaas je tafelgenoten met de frisse en pittige smaak van deze vergeten groente van bij ons.
Wist je dit al over rammenas?
- Ga je rammenas kopen? Weet dat deze groente in verschillende variëteiten bestaat. De zwarte rammenas is een witte ronde of langwerpige wortel met een zwarte schil en behoort tot de winterrammenassen. Rettich is een witte zomerrammenas.
- Zonder loof kan je een witte rammenas ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren, mét loof slechts enkele dagen. Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast, maar op een koele plaats. Zo blijft hij enkele weken goed.
- Rammenas bewaar je best in een gesloten zak om uitdroging te vermijden.
- Rammenas is rijk aan voedingsvezels en vitamine C en is een goede bron van kalium en calcium.
Hoe rammenas klaarmaken?
- Rammenas kan je perfect rauw eten, zoals radijs. Snijd of rasp de rammenas fijn en voeg toe aan een fris slaatje of meng het onder wat plattekaas en je hebt heerlijk broodbeleg. Hou je wel van wat power? Probeer dan zo dun mogelijk te schillen. De meeste pittigheid zit namelijk net onder de schil. Toch liever wat minder pittig? Schil de rammenas dan gewoon een beetje dikker.
- Ga je rammenas koken of stoven, dan wordt de smaak iets milder en zoeter. Tijdens het stoven kan je er allerlei smaakmakers aan toevoegen zoals look of verse kruiden. Maak je een stoofpotje dat een tijdje moet sudderen op het vuur? Snijd de rammenas dan in wat grotere stukken. Zo blijven ze lekker beetgaar.
- Rammenas klaarmaken kan ook heel gemakkelijk in de wok. Snijd je rammenas fijn (in dunne reepjes bijvoorbeeld) en roerbak de stukjes even mee. Zo geef je je wokgerecht een pittige en knapperige toets.
Tip: met een snuifje zout of wat citroen vermijd je dat rammenas gaat verkleuren bij het bereiden.
Tip: koken met hoeve- of bioproducten?
Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, kan je in de winkel even lekkere bioversies vinden. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.
Probeerde je een van onze recepten met rammenas?
Of heb je zelf nog een tip om te koken met rammenas? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!
Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.