Boerin Heidi weet iets over ei dat zelfs wij niet wisten

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Ze wordt eigenlijk liever “het eiermeisje” genoemd… maar het ‘ei’ in haar naam doet vermoeden dat ze in de wieg is gelegd om kippen te houden.

Met 48.000 zijn ze en daar zorgt deze sympathieke dame helemaal alleen voor, elke dag, 7 op 7.

“Dat is best intensief, maar het is een heel leuke job. Die kippen dat zijn mijn dames. Zo noem ik ze toch op mijn Facebook-pagina”, lacht Heidi.

Een heel leuke pagina is dat trouwens.

“Dank je. Mensen vroegen me vaak: ‘hoe ziet je bedrijf eruit en wat doe je dan een hele dag?’. Weet je wat, dacht ik, ik maak een Facebook-pagina en dan kan iedereen meekijken”. 

Heidi Popelier

Loop jij met een mandje rond om eieren te rapen?

“Haha, neen, zo gaat dat niet. Alles is volledig geautomatiseerd. Pas op, ’s morgens doe ik wel mijn ronde door de stallen, en dan raap ik de eieren op van dieren die geen zin hadden om naar hun nest te gaan. Maar normaal gesproken weten ze heel goed waar ze hun ei kwijt kunnen.

Bij nieuwe kippen duurt het een 3-tal weken voor ze zich helemaal thuis voelen, en weten waar hun huisje is. Die weken loop ik wel voortdurend door de stal om eitjes te rapen.”

En na je ronde? “Dan start ik de sorteermachine die ook de eieren netjes verpakt. De verse eitjes worden nog dezelfde dag gesorteerd, verpakt en opgehaald door de groothandel of aan plaatselijke klanten bezorgd.” 

Waarom wordt een ei eigenlijk altijd met de punt naar beneden in de doos gestoken?

“Daar is een goede reden voor, zo blijft de dooier op zijn plaats en bewaren de eieren langer.”

Dan weet je ook wat de code betekent die op een ei wordt geprint.

“Ah, dat is een goede vraag, de code 1-BE 3064 bijvoorbeeld. ‘BE’ staat voor het land van herkomst en de laatste vier cijfers vormen het bedrijfsnummer. Het eerste cijfers staat voor het soort ei.”

Welke soorten eieren bestaan er?

“Er zijn vier soorten, die elk een eigen nummer hebben:

  • 0 is een bio-ei
  • 1 is vrije uitloop
  • 2 is een scharrelei
  • 3 staat voor verrijkte kooi

Wat is het verschil tussen vrije uitloop en scharrel?

“Scharrelkippen kunnen zich binnen vrij bewegen. Kippen met vrije uitloop kunnen zowel binnen als buiten vrij rondlopen. Al mijn dieren lopen vrij rond en 2/3e kan ook buiten in het zonnetje. Ik vind het belangrijk dat ze het goed hebben, dat ze het comfortabel hebben.”

Je bent trouwens een echte ‘lady’.

(lach) “Ja, samen met een paar collega-leghennenhoudsters hebben we de ‘Ladies with l’eggs’ opgestart. We willen de mensen de persoon achter het ei leren kennen, dus trekken we samen de boer op. Volgend jaar al zullen we aanwezig zijn op een aantal events om ons beroep én lekkere verse eieren te promoten”.

Over lekker gesproken: wat zijn jouw favoriete recepten met ei?

“Goh, je kan een heel menu maken met eieren. Euhm, laat ik maar meteen met de grote kanonnen beginnen: moelleux, een caloriebom, ik weet het, maar zo lekker, zeker in de winter.”

Nog gerechten met ei?

“Zeker wel, asperges op Vlaamse wijze, hmmm, of smeus, ken je dat? Smeus is een typisch West- en Oost-Vlaams gerecht van puree met karnemelk, grijze noordzeegarnalen en een vers gepocheerd eitje.”

Dat klinkt inderdaad heerlijk.

“Wees daar maar zeker van”.

Heb jij een van deze recepten met ei uitgeprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!