Van graan tot brood
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Bloem en meel zijn afkomstig van graan. Dat bestaat in verschillende soorten: maïs, rijst, gerst, haver, rogge en gierst. In ons land worden de meeste broden van tarwe gemaakt. Ontdek hoe van graankorrels jouw brood wordt gemaakt.
Van graan tot brood
- Zaaien
In de herfst zaait de boer graankorrels. De plantjes die hieruit groeien, overwinteren tot de lente. Bij de eerste zon komt de halm tot bloei, en na enkele weken bloeien de aren open.
- Oogsten
Pas in de zomer wordt het rijpe graan geoogst met een maaidorser. Die maait het graan, dorst het (de graankorrels worden van de aren losgemaakt) en zuivert de korrels.
- Wassen
In een soort wasserij worden de granen achtereenvolgens gewogen, gezeefd, gewassen met water, gedroogd, geborsteld en geschoren.
- Malen
Maalmachines vermalen het graan tot minuscule deeltjes. Deze worden tot allerlei soorten meel en bloem gemengd: volkorenmeel, tarwemeel, witte en minder witte bloem, met of zonder zemelen en kiemen,...
- Bakken
De bakker bakt zijn brood op basis van bloem of meel, water, zout en gist.
Wist je dat...
- ... elke aar ongeveer 60 tot 80 graankorrels bevat?
- ... het vroeger bijzonder veel energie kostte om het kaf van het koren te scheiden? Met een dorsvlegel sloegen de dorsers om beurten op de aren in, zodat de kern van de graantjes - het koren - uit de vliesjes - het kaf - werden losgeslagen.
- ... bloem gezeefd meel is? In meel zijn de tarwezemelen en -kiemen nog aanwezig, terwijl ze bij bloem eruit werden gehaald.
- ... in 1 gram bakkersgist ongeveer 10 miljard gistdeeltjes zitten? Als je gist bij het brooddeeg voegt, voeden de cellen zich met de suiker in de bloem. De gistcellen zetten de suikers om in kooldioxice en alcohol. Kooldioxide is een gas, dat uit het deeg wil ontsnappen en het deeg doet rijzen. Zo wordt je brood lekker luchtig.