Met deze tips wordt kinderen gezond leren eten kinderspel

Met deze tips wordt kinderen gezond leren eten kinderspel

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

"Ik lust dat niet." Is dat bij jou ook een veelgehoord argument aan tafel? Kinderen gezond en evenwichtig leren eten verloopt niet altijd van een leien dakje. Met deze tips kan je kinderen op een eenvoudige manier stimuleren om nieuwe smaken en ingrediënten te ontdekken en gevarieerd te eten.

Stel samen een boodschappenlijstje op

Hoe toveren we een gezonde maaltijd op tafel? Welke producten hebben we nodig? Waar gaan we de ingrediënten kopen? Open de koelkast en check wat er nog in huis is. Laat de kinderen het boodschappenlijstje versieren met bijvoorbeeld leuke stickertjes.

Trek er vervolgens op uit! Door kinderen te betrekken bij het winkelen leren ze producten benoemen en herkennen. Ga samen op zoek naar wat op het boodschappenlijstje staat en laat hen hierbij zelf de voedingswaren uit kiezen. Kinderen vinden het geweldig als ze ‘volwassen dingen’ mogen doen. Let wel, ouders bepalen steeds wat in huis komt.

Betrek kinderen bij het koken

Samen koken doet nieuwe smaken ontdekken. Daarnaast proeven kinderen gemakkelijker van wat ze zelf mee hebben bereid. Begin met eenvoudige kindvriendelijke receptjes.

Kindvriendelijke recepten zijn zo opgesteld dat de kinderen makkelijk kunnen meehelpen met de bereiding en de versiering. Laat ze bijvoorbeeld ingrediënten klaarzetten, smeerbaar beleg uitsmeren, groenten en fruit wassen, hardgekookte eitjes pellen of balletjes rollen. Echte kleine keukenhelden kunnen zelfs ingrediënten afwegen of zich uitleven met de klopper.

Of met andere woorden vijf benodigdheden: de ingrediënten, een kookmuts, een kleine schort, kookgerei en een portie enthousiasme!

Wees creatief: het kinderoog wil ook wat

Wist je dat creatief gepresenteerde gerechten kinderen sneller doen proeven? Probeer eens een boterham belegd met groenten in de vorm van een gezichtje. Of beter nog, laat ze zelf hun boterham creatief beleggen. Ga voor kleuren en vormen, zo belanden hun minder geliefde ingrediënten toch nog op het favorietenlijstje.

Begin met kleine porties: niet elke smaak is direct raak

“Vandaag geen spruitjes”, wil niet zeggen “nooit spruitjes”. Soms moeten ze tot 10 keer proeven voor ze aan een nieuwe smaak gewend zijn. Begin met voeding waarvan je zeker weet dat ze het lusten en maak hen nieuwsgiering naar nieuwe voedingsmiddelen. Lukt het proeven niet zo goed?

  • Dring niet op en probeer ze een andere keer opnieuw te introduceren. Schrap de nieuwe voedingsmiddelen niet van het menu.
  • Laat kinderen af en toe een klein schepje proberen. Grote porties schrikken af. Bijscheppen kan altijd.
  • Moedig hen aan door bv. een lieve opmerking te maken.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen weten niet goed wat gezond of ongezond is, daar hebben ze hun ouders voor nodig. Vertel waarom groentjes goed voor ze zijn en geef het kind een gevoel van keuze. Bied bijvoorbeeld twee verschillende groenten aan. Toon het goede voorbeeld en geniet zichtbaar van al dat lekkers op tafel! Zo wordt gezonde voeding ook voor de kinderen een vanzelfsprekendheid.

Stel spelregels op voor aan tafel

Samen eten kan gezellig zijn, maar ook een hele opgave. Vergeet het ‘eet je bordje leeg’-principe. Als ouder bepaal je de ‘wat’, ‘waar’ en ‘wanneer’, maar laat het kind beslissen over de ‘hoeveel’. Zorg voor een gezellige sfeer, blijf positief en heb geduld.

Succes!

Met welke kindvriendelijke gerechten scoor jij altijd?

Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een leuke foto met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes: schrijf je in voor onze nieuwsbrief of zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten.