Wat is het verschil tussen vers fruitsap, puur vruchtensap en diksap?
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Vers fruitsap, puur vruchtensap en diksap, het zijn drie verschillende dranken. Het loont de moeite om het etiket te checken als je wil weten wat er in je glas zit.
Vers fruitsap
Vers vruchtensap is, zoals je wellicht vermoedde, vers geperst fruitsap. Je zal het echter zelden in de winkelrekken vinden, want zonder nabehandeling is de houdbaarheid van vers geperst vruchtensap heel erg beperkt.
Puur sap
In de biosector vind je wel veel pure of enkelvoudige sappen. Dit zijn vruchtensappen waar geen andere ingrediënten aan toegevoegd zijn. Daarom worden ze ook wel eens oersap genoemd.
Geconcentreerd sap
Veel sappen in de winkel zijn geconcentreerd sap. Het sap wordt vacuüm verhit waardoor er water onttrokken wordt. Dit ingedikte sap neemt minder plaats in en kan makkelijk vervoerd worden. Nadien wordt het opnieuw aangelengd met water en verpakt. Het ingedikte sap is ook te koop. Dat is dan het zogenaamde diksap. Als er extra zoetstof aan werd toegevoegd heet het siroop. Door de lagere transportkosten zijn concentraatsappen vaak goedkoper dan pure sappen. Door de nabehandeling gaat echter een deel van de aroma’s verloren. Daarom voegt men bij het afvullen van het concentraat enkele aromacomponenten toe. Belangrijk detail, voor biologische vruchtensappen mogen enkel natuurlijke aroma’s toegevoegd worden.
Smoothies
Sap krijg je door vruchten te persen, maar voor sommige vruchten werkt dat niet. Deze vruchten zijn enkel geschikt om te pureren. De combinatie van sap en vruchtenpuree zijn smoothies.