Tips voor de beginnende bakker van Regula Ysewijn

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De finale van Bake off Vlaanderen komt stilaan in zicht en het is spannend verdorie! We durven onze centen nog niet te verwedden op de eindwinnaar, maar wat wel al zeker is, is dat we goesting gekregen hebben om te bakken. Jurylid Regula Ysewijn zet ons op weg met de ultieme tips voor de beginnende bakker.

Regula Ysewijn

Bake off Vlaanderen inspireert, waar moeten beginnende bakkers op letten?

“Begin met alles goed af te wegen, zelfs de eieren. De juiste hoeveelheden gebruiken is cruciaal bij het bakken van taart en gebak. Gooi thee- en eetlepels overboord en haal de weegschaal boven. Netjes werken helpt ook heel erg. Daar moet ik me zelf ook steeds aan herinneren! (lacht)” 

Wat is het ideale beginnersrecept?

“Een absolute beginner start best met een viervierdengebak, de quatre-quarts-cake, om daar dan verder mee experimenteren. Je kan er zoveel leuke dingen mee doen. Alleen zou ik wel het advies geven de hoeveelheid suiker een beetje te verminderen. Een viervierdengebak is heel erg zoet en te veel suiker levert eigenlijk niet zo'n beste smaak op, dan proef je alleen maar zoet.”

Welk gebak ziet er moeilijk uit, maar is eigenlijk heel makkelijk?

Soezen! Het deeg is leuk om te maken en het resultaat altijd een feest.”

Wat moeten we weten over de afwerking?

“Bereid je goed voor. Let erop dat het fruit vers is en geen vlekjes heeft. Snijd fruit altijd met een superscherp mes. Dan kneus je de vrucht niet en ziet het resultaat er subliem uit. Afwerken met een 'drizzle'-glazuur is snel gepiept en levert ook altijd een fijn resultaat op.

Ook leuk, strooi op de nog natte glazuur van een cake gehakte pistachenootjes. Het geeft kleur en gaat goed samen met aardbeien en frambozen.”

Aan welk gebak kan je niet weerstaan?

“De fraisier van Herman Van Dender, mijn mede-jurylid. Het is een aardbeientaart die bestaat uit twee lagen dunne biscuit gevuld met crème en verse aardbeien. Bovenop zit een dun laagje marsepein en een fruitige decoratie. Als ik die taart zie dan móet ik meteen een stuk hebben! Dit taartje is het ultieme eerbewijs aan onze nobele aardbei.”

Bak je zelf ook?

“Ik bak heel graag verschillende soorten wafeltjes en hou ook heel erg van cake, maar wat ik het allerliefst doe is brood bakken.”

Probeerde jij een van onze recepten? Of heb je nog een recept of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!