Waarin verschillen aardappelen van rijst en pasta?
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Aardappelen, pasta of rijst: is er een verschil? Zijn gerechten met pasta en rijst zonder meer gezonder dan gerechten met gekookte aardappelen? We zochten het voor je uit.
Minder calorieën
Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn voedingsstoffen die energie of calorieën aanleveren. Zijn calorieën slecht? Helemaal niet! Calorieën heb je nodig om te functioneren. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Heb je een zittende job? Dan heb je waarschijnlijk minder calorieën nodig dan iemand die een actief beroep uitoefent. Mannen hebben doorgaans meer calorieën nodig dan vrouwen aangezien ze gemiddeld een hogere spiermassa hebben.
Aardappelen, pasta en rijst leveren voornamelijk koolhydraten en in mindere mate eiwitten. Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 calorieën aan. Een portie gekookte deegwaren levert 280 calorieën en een portie gekookte rijst (200 g) 260 calorieën.
Verschil in essentiële voedingsstoffen
Gekookte pasta en rijst leveren minder kalium en geen vitamine C in vergelijking met gekookte aardappelen. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door rijst en pasta. Eet je eens geen aardappelen? Voorzie dan altijd een vitamine C-rijke bron zoals een extra portie groenten of fruit om voldoende vitamine C in te nemen. Eet je eens rijst of pasta? Kies dan steeds voor de volkoren variant, deze bevat meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Hoe rijst, pasta of aardappelen gezond klaarmaken?
Hoewel aardappelen, pasta en rijst van nature bijna geen vet bevatten kan het vetgehalte afhankelijk van de bereidingswijze toenemen. Aardappelen frituren, rijst bakken of roomsaus bij de pasta doet het vetgehalte en het caloriegehalte de hoogte in jagen. De bereidingswijze bepaalt dus in sterke mate hoe licht en gezond een maaltijd wordt, ongeacht of je voor aardappelen, pasta of rijst kiest.
Wil je een gezonde maaltijd op tafel toveren? Kies dan voor bereidingen met weinig vet en met veel groenten. Aardappelen kan je stomen, koken, poffen in de oven of wokken in de pan. Rijst kan je stomen of koken en pasta is heerlijk lekker gekookt. Deze gouden regel helpt ook: gebruik 1 eetlepel vetstof per persoon per warme maaltijd.
Tip 1: Wil je aardappelen koken? Voeg de aardappelen pas toe wanneer het water kookt. Zet je de aardappelen al vroeger in het water of kook je langer dan nodig? Dan verlies je meer vitaminen en mineralen.
Tip 2: Wil je af en toe gefrituurde aardappelbereidingen op de menu? Probeer eens ovenfrietjes: snijd aardappelen in frietjes, leg ze op een bakplaat of in een ovenschotel en besprenkel met wat olie. Bak ze gaar in de oven op 180°C.