Artiesten festival Dranouter ontdekken Belgische ingrediënten dankzij chef-kok
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Sander Tant is chef-kok op het muziekfestival Dranouter waar hij samen met zijn collega Philip kookt voor de artiesten. Tijdens het 4 dagen durende festival staat hij zo’n 16 uur per dag in de keuken. Zijn missie: ervoor zorgen dat er voor ieder wat wils is. Dit jaar kookt hij zowel voor bekende Vlamingen zoals Selah Sue, Willem Vermandere & Frank Vander Linden; maar ook bekende internationale helden zoals de Engelse singer-songwriter Jake Bugg & de artiesten van de latin-countryband The Mavericks. Zijn troef: lokale, seizoensgebonden en biologische producten.
Wat staat er op het menu van de artiesten?
"We hebben bands die stevige kost willen, maar ook artiesten die de voorkeur geven aan lichte maaltijden voor ze het podium op mogen.
We zorgen dus voor een gevarieerd buffet met warme vegetarische of vlees- en visgerechten en met koude salades en rauwkost. Er is ook steeds heerlijk lokaal gebakken brood uit Dranouter met verse charcuterie.
Die formule past bij het festival. Dranouter is gewoon niet de plek om decadente schotels te serveren. We zetten in op eerlijke en lokale bereidingen met kwalitatieve lokale seizoensproducten en onder onze gerechten kan je ook biologische gerechten terugvinden."
Waarom maken die lokale, biologische en seizoensgebonden producten voor jou het verschil?
"Ik vind het belangrijk dat je een product eet wanneer de smaak op zijn best is. Dat is nog steeds in het seizoen. Aardbeien kan je tegenwoordig in december krijgen, maar daar zit geen smaak aan. Ik begin ook niet met pastinaken in de zomer. Op dat gebied ben ik behoorlijk traditioneel. Je moet naar lekkere groenten en fruit verlangen.
Ook aan het lokale aspect hecht ik veel belang. Vorig jaar was ik in Nieuw-Zeeland. Weet je dat je daar nergens kiwi’s kunt kopen? Die worden allemaal uitgevoerd naar Europa. Stel je voor dat wij hier zelfs geen aardappelen meer kunnen eten? Dat kun je je toch niet inbeelden. Ik probeer vooral Belgisch te kopen. Er zijn zoveel topproducten te vinden in ons klein landje en zeker hier in West-Vlaanderen.
Wat bio betreft vind ik dat we naar een manier van kweken moeten streven die onze aardbol zo min mogelijk belast."
Is het anders koken voor bekende artiesten dan voor gewone stervelingen?
“Het is nu al het derde jaar dat ik samen met mijn souschef de artiestencatering op Dranouter verzorg. Het valt me op dat mensen in het artiestenmilieu vaak enorm bezig zijn met wat ze eten. Er wordt soms specifiek naar koolhydraatarme of veganistische gerechten gevraagd. Het kost dus soms wat meer moeite om aan die wensen te voldoen, omdat die manier van koken wat afwijkt van de klassieke Franse koksopleiding die ik heb genoten. Maar eigenlijk valt dat goed mee. Je kan nu eenmaal zoveel fantastische dingen met groenten doen!”
Zijn er beperkingen bij het koken op een festival?
“We hebben een goed uitgeruste keuken en de keuze voor een buffet is een goede zaak. De artiesten appreciëren dat ze zelf kunnen kiezen wát en hoeveel ze willen eten. Voor een chef is het gewoon kwestie van de klik te maken dat je je borden niet zelf mooi kunt dresseren. Maar gezien we slechts met 2 koks zijn voor 200 artiesten en crewleden per dag was dat hoe dan ook niet haalbaar geweest.”
Tot slot, de artiesten krijgen alvast lekker eten, maar wat met de festivalgangers?
Dit jaar is er voor het eerst een ‘biostrade’ op het festivalterrein. Dat is een straat die volledig gewijd is aan biologische voeding. De stands die je er vindt serveren gerechten met zoveel mogelijk biologische ingrediënten uit de streek. Bezoekers kunnen dus het hele festival lekker biologisch eten, en dat op elk moment van de dag.