Ontdek de Korte Keten in Vlaanderen tijdens de Week van de Korte Keten
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Wie korte keten zegt, zegt hoeveverkoop? Klopt, maar er is zoveel meer. Wil je graag wat meer te weten komen over deze manier van kopen? De ‘Week van de Korte Keten’ is een ideaal moment om kennis te maken met de diversiteit aan verkooppunten. Ontdek hier wat er allemaal te beleven valt.
Week van de Korte Keten: 18 tot 26 mei 2023
De Week van de Korte Keten is jouw kans om er zelf op uit te trekken en een bezoek te brengen aan een producent uit jouw buurt of om dicht bij huis producten recht van bij de boer te leren kennen. In heel Vlaanderen worden er activiteiten georganiseerd. Denk aan fiets- en wandeltochten, picknicks, boerenmarkten... Zoek hier een activiteit in jouw buurt!
De Week van de Korte Keten is een initiatief van de Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid (Departement Landbouw & Visserij), het Steunpunt Korte Keten en VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).
Wat houdt de ‘korte keten’ precies in?
Door rechtstreeks bij de boer te kopen, steun je land- en tuinbouwers van bij ons. Je koopt bovendien volgens de seizoenen. Je staat rechtstreeks in contact met de boer die jouw voedsel produceert en vermijdt zo alle tussenschakels. De boer kan beter dan wie ook uitleg geven over zijn productiemethode. Dat schept vertrouwen want je weet precies wat je op je bord krijgt.
De verkooppunten
Kopen bij de boer kan je in een hoevewinkel meteen op het erf, op een boerenmarkt of aan een automaat. Maar er is nog veel meer.
Wil je producten van bij de boer kopen, maar heb je weinig tijd en geen hoevewinkel of boerenmarkt achter de hoek? Dan is een groenteabonnement of een buurderij misschien wel iets voor jou!
Een groenteabonnement is een (twee)wekelijks pakket (bio)groenten en/of fruit dat je kan afhalen bij een afhaalpunt in jouw buurt. Je groenten komen van een boer uit je buurt en je eet wat het seizoen te bieden heeft. Een abonnement neem je voor een bepaalde periode (meestal een jaar).
Bestellen bij een buurderij doe je gemakkelijk en snel online en je keuze is groter. Het assortiment bevat doorgaans ook zuivel en vlees, en soms ook vis en streekproducten. Het is de ideale mix tussen een boerenmarkt en een webwinkel. Via een online webshop vind je de producten van verschillende boeren en ambachtslieden uit de buurt terug. Je haalt je pakket af op een vast afgesproken tijdsstip bij een afhaalpunt in je buurt.
Heb je wat meer tijd en wil je ook zelf de handen uit de mouwen steken? Dat kan ook! Je kan je aansluiten bij een voedselteam. Samen met gelijkgestemde mensen uit je buurt vorm je een groep die rechtstreeks producten van de boeren uit de buurt opkoopt. Bestellen gebeurt net zoals bij een buurderij via een webwinkel en je haalt je producten op in een depot. De meeste leden van een voedselteam hebben een taak en engageren zich bijvoorbeeld om op maandelijkse basis een handje te helpen (bijvoorbeeld het depot openhouden).
Je kan ook echt zelf aan de slag door te kiezen voor CSA of Community Supported Agriculture. Je koopt in het begin van het seizoen een oogstaandeel en deelt mee in de opbrengsten en kosten van het bedrijf. Bedrijven die aan CSA doen, doen vaak aan zelfoogst.
Iets vrijblijvender, maar daarom niet minder voldoening gevend, is zelfoogst. Het is de ideale activiteit om met kinderen te doen. Op een zelfoogstboerderij mag je zelf groenten en fruit oogsten. Zo leer je op een laagdrempelige manier over de productiewijze van groenten en fruit en zie je met eigen ogen dat achter elk lekkers op ons bord hard werk en echt vakmanschap schuil gaat.
5 redenen om in de korte keten te kopen
Waarom recht van bij de boer zo lekker smaakt? Dat ontdek je hier.