Van Bruegel tot Beyoncé: ze lusten allemaal vlaai!
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Zoet, groot, koninklijk: vlaai ontlokt spontaan superlatieven. Wat goed is, laat geen mens onberoerd. Oude meesters zoals Bruegel brachten in hun werk al een ode aan de lekkernij. En zelfs in de moderne popmuziek duikt er geregeld een lekker stuk taart op. Vraag dat maar aan Beyoncé! Vlaai spreekt tot de verbeelding en in veel families worden de recepten doorheen de generaties doorgegeven.
Overheerlijke vlaai: een ode aan de verbeelding
Vlaaien zijn al eeuwenlang een thema in de kunst. Pieter Bruegel schilderde 450 jaar geleden meer dan 20 vlaaien op een dak in één van zijn bekendste werken over de ‘Nederlandse spreekwoorden’. Na hem verwerkten nog heel wat andere kunstenaars de zoete lekkernij in hun kunst.
Net zoals Bruegel was Louis Paul Boon verzot op de Aalsterse vlaai. Hij beschrijft de ingrediënten van de vlaai in zijn meesterwerk ‘Eten op zijn Vlaams’. Het boek is een ode aan de Vlaamse keuken en bejubelt de glorie van de patat, echte hesp en de Aalsterse vlaai. Minder lang geleden en wat ludieker is het rapnummer van ‘mc Joël,’ het Limburgse rappertypetje van Chris Van den Durpel uit het legendarische tv-programma Chris & Co. Het nummer bezingt de Limburgse vlaai op de tonen van Afromans ‘Because I got high’.
‘Vlaai’ is natuurlijk een typisch Vlaams streekproduct. In het buitenland spreekt men van ‘cake’ of ‘pie’. Led Zeppelin, icoon uit de jaren 60, scoorde in die tijd een hit met het rocknummer ‘custard pie’, een taart gemaakt door zijn moeder. Ook Oasis bezong de taart met ‘magic pie’ en de Beatles namen het nummer ‘honey pie’ op. Recenter scoorde Rihanna in 2011 met het nummer Birthday Cake en bracht Beyoncé – toen nog als lid van Destiny’s Child - een song uit met de welluidende naam ‘Apple pie à la mode’.
De vlaai uit je kindertijd: post een foto en win!
Maar vlaaien en zeker de vlaaien van bij ons zijn meer dan een ode aan de verbeelding, ze zijn gewoon heel erg lekker. Vroeger werden vlaaien, of ze nu uit Aalst, Limburg, Lier of ergens anders vandaan kwamen, doorgaans door huisvrouwen en volgens een familierecept gemaakt. Pas na verloop van tijd begonnen de bakkers de vlaaien ook zelf te bakken.
Heb jij het onevenaarbare vlaairecept van je moeder, grootmoeder of buurvrouw in je receptenschrift, op een oud papiertje of in een oud kookboek? Post dan een foto op ons facebookevent!
De eerste 50 deelnemers ontvangen van ons een origineel vlaaienpakket met mastellen, kandijsiroop, suiker, peperkoek, kaneel en foelie. De wedstrijd ging van start op 2/4, deelnemen kan tot dinsdag 14/5.
Aan tafel met Bruegel: De vlaai van toen, de smaak van nu
Wat is het recept van de vlaai van Bruegel? In het kader van het Bruegeljaar en onder het motto ‘Aan tafel met Bruegel: De vlaai van toen, de smaak van nu’, schotelde het Vlaamse erkenningslabel Streekproduct.be deze vraag voor aan een panel van kenners en geschiedkundigen. Want de vlaai wordt tot op vandaag nog als erkend streekproduct bijzonder gesmaakt. Reden genoeg om terug te graven in de tijd en op zoek te gaan naar wat de vlaai nog steeds een culinaire voltreffer maakt. Benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Dan moet je nog even wachten tot 14 mei. Ondertussen kan je op streekproduct.be terecht voor de verhalen van erkende vlaaiproducenten en fervente vlaaibakkers.