Zelf maken: gezonde aperitiefhapjes in een handomdraai
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Een mooie zomeravond in goed gezelschap? Dat vraagt om een uitgebreid aperitief! Dankzij onze tips tover jij lekkere én gezonde aperitiefhapjes op tafel.
Koude aperitiefhapjes: gemakkelijk en gezond!
Koude hapjes zijn supergemakkelijk omdat je ze op voorhand kan maken. Verwen je gasten en jezelf met lichte en originele aperitiefhapjes.
Koude aperitiefhapjes: verfris met visVis is rijk aan eiwitten en brengt belangrijke vitaminen en mineralen aan. Het is licht en lekker én je kan er eindeloos mee variëren. Er bestaan ontelbare aperitiefhapjes met vis, ook koud!
- Waan je in het verre Japan met onze sushi van goudbrasem.
- Voeg een Latijns-Amerikaanse toets toe aan je aperitief door ceviche met kleurrijke groentes te serveren. Ceviche is een rauwe visbereidingswijze die super gemakkelijk is. Serveer dit hapje in amuseglaasjes en je bent helemaal in de mode .
- Maak een heerlijke ‘vistapenade’. De salade van tarbot kan je gemakkelijk op voorhand maken. Tijdens je aperitief zelf moet je deze tapenade enkel nog op bruine snedes brood smeren. Weinig werk dus voor maximaal genot!
Gefrituurde vishapjes zoals garnaalkroketten of inktvisringen beperk je best tot kleine porties.
Eieren bieden veel essentiële voedingsstoffen voor slechts weinig energie. Ze zijn rijk aan eiwitten van de beste kwaliteit. Je kan ze op verschillende manieren serveren:
- Een mimosa-eitje ‘à la Parisienne’ met een stukje blauwe kaas?
- Of kies je liever voor het roerei met truffelolie? Ideaal voor de liefhebbers van Italië.
- Je kan ook gaan voor een sushiomelet met garnalen voor de liefhebbers van het land van de rijzende zon.
Groenten leveren belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. De aanbevolen hoeveelheid groenten voor volwassenen is 300 gram. Je kan er dus met een gerust hart van snoepen. Varieer in kleur en soort om volop van de gezondheidsvoordelen van groenten te kunnen genieten.
We selecteerden 3 supereenvoudige aperitiefhapjes:
- Scoor met een overheerlijke gazpacho. Serveer ijskoud.
- Ga voor de koning van de eenvoudige aperitiefhapjes: rauwe groenten met een dipsaus van tomaat. Op nog geen 15 minuten maak jij een heerlijk gezond smaak- en kleurpalet.
- In de categorie ‘makkelijke hapjes’: de apero-wraps. Ze zijn zo gemakkelijk te bereiden dat zelfs de grootste kookkluns zijn gasten weet te verbazen!
Kies voor eenvoudige aperitiefhapjes op basis van groenten, peulvruchten, fruit, vis, mager vlees, ei, magere zuivelproducten of volkoren granen en zorg dat je ze op voorhand kan klaarmaken. Zo heb je weinig werk tijdens je aperitief.
Warme aperitiefhapjes: verwarm die oven maar al voor!
Wat kraakt er even hard als chips uit een verpakking? Knapperige dipgroenten en zelfgemaakte groentechips! Bak ze krokant in de oven met een beetje plantaardige olie en serveer met een frisse yoghurtdip. Lekkere aperitiefhapjes zoals patatas bravas bereid je eenvoudig in de oven met olie (1 à 2 eetlepels is voldoende voor 500 g). Breng ze op smaak met kruiden en serveer met een heerlijke dip! Of haal het zuiden in huis met groentefrietjes uit de oven .
Tip:Warme hapjes zijn vaak erg populair. Beperk kant-en-klare snacks zoals chips of gefrituurde snacks en ga zelf aan de slag.
Bij een aperitiefhapje hoort een lekker tapje
Geniet van je aperitiefhapjes met een kleurrijke cocktail of een fris biertje, maar wissel regelmatig af. Probeer bijvoorbeeld ook eens ijskoud water met een smaakje door er vers fruit, groenten of kruiden aan toe te voegen. Laat de toegevoegde suikers of siropen weg om je drankje gezonder te maken. Heerlijk sprankelend, kleurrijk en fris! Nog niet overtuigd? Probeer dan zeker onze frisse mocktails: frozen virgin mojito’s, mocktail beet root and anise of virgin mojito met bosbessen. Schol, met of zonder alcohol!
Tip:Check hoe gezond je aperitief is op basis van 3 factoren: suiker, alcohol en volume. Kies liever voor dranken zonder suiker of alcohol zoals water met aardbeien, komkommer en tijm. Dranken met suiker en/of alcohol en in grote volumes (bijvoorbeeld gin-tonic), drink je best niet de hele avond lang.
Aan de slag…
Welke gezonde aperitiefhapjes zou je zelf maken? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.