5 tips voor een gezonde barbecue
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Op een zomerse dag de barbecue aansteken… niets zo gezellig! Wil je graag lekker én lijnvriendelijk barbecueën? Met deze 5 gezonde barbecuetips hou je het gezond, licht en bovenal superlekker!
- Geef voor een lijnvriendelijke barbecue de voorkeur aan magere vleessoorten. Neem bijvoorbeeld een hamburger op basis van filet americain natuur of een kipfilet in de plaats van kipdrumsticks. Ook een varkenshaasje kan je prima bereiden op de barbecue. Langoustines op een spies of een visbrochette zijn ook een absolute aanrader op de barbecue.
- Kies liever kleinere stukjes vlees in plaats van grote lappen. Als je kleine porties vlees serveert, heb je meer variatie en kan je nog beter combineren met groenten of bijgerechtjes.
- Gebruik je een marinade op basis van olie, bestrijk de stukken vlees of vis er dan mee in plaats van ze er in onder te dompelen. Laat het dan nog minstens een half uur afgedekt marineren. Je kan een marinade maken van (olijf)olie met knoflook, tijm, rozemarijn, sjalotjes en citroensap.
- Is je vlees of vis aangebrand? Eet de (zwarte) stukjes nooit op maar snijd ze weg. Verbrande deeltjes zijn namelijk heel ongezond.
Varieer door veel groenten te gebruiken
Groenten zijn niet alleen heerlijk naast maar ook óp de barbecue. Ze bevatten veel essentiële voedingsstoffen en zorgen voor kleur op ons bord. Er zijn eindeloos veel variatiemogelijkheden.
- Verfrissende salades met verse groenten en eventueel fruit mogen niet ontbreken. Meng geen vinaigrette of slasausen onder de slaatjes. Hou ze afzonderlijk en laat het aan ieders smaak over om ze al dan niet te gebruiken. Zonder vinaigrette of olie blijven de groenten ook langer knapperig.
- Geef je salades een extra touch door ze te combineren met zomerkruiden. Bijvoorbeeld sla met citroenmelisse, postelein of bonenkruid, tomaten met munt, dragon of bieslook, komkommer met basilicum of dille en wortelen met kervel of peterselie. Extra toevoegingen zoals noten, geroosterde broodkorstjes en gedroogd of vers fruit werken het geheel af.
- Op een warme zomerdag is een koude groentesoep of gazpacho een ideale opener. Gaat de voorkeur naar een warm aperitiefhapje? Serveer dan verse groentesoep in kopjes of in glaasjes en werk af met verse tuinkruiden, garnaaltjes, rauwe ham of stukjes groenten zoals tomaat of paprika.
- Maak groentespiesjes. Met zomergroenten als courgette, rode paprika en kleine tomaatjes, aangevuld met ui, champignons en kruiden als rozemarijn en oregano heb je in een mum van tijd een spiesje klaar. Leg ze aan de zijkant van de rooster waar het niet te warm is. Wrijf de groenten vooraf in met wat (olijf)olie en kruid naar smaak. De meeste groentesoorten zijn snel klaar, verlies ze dus niet uit het oog.
Kook in papillot op de barbecue
Koken in papillot is een vorm van stomen. Het vlees of de vis worden samen met groenten, kruiden en bijvoorbeeld een scheutje water of ontvette bouillon verpakt in aluminiumfolie. Het gerecht wordt op de barbecue in zijn eigen vocht en stoom gegaard. Terwijl alle smaken en geuren behouden blijven, komt deze bereidingstechniek ook de sappigheid en de voedingswaarde van het gerecht ten goede. Ideaal voor wie vetarm wil barbecueën.
Ook aardappelen kan je in de schil in aluminiumfolie op de barbecue garen. Vervang kruidenboter door magere plattekaas en werk af met verse tuinkruiden.
Maak slanke sauzen voor bij de barbecue
Gebruik niet steeds mayonaise als basisingrediënt voor de dipsaus maar ga voor magere yoghurt of magere plattekaas. Magere yoghurt met curry en stukjes appel zorgt voor een frisse smaaksensatie. Een verse tomatensalsa met geroosterd stokbrood is eveneens een absolute aanrader.
Serveer vers fruit als gezond barbecue dessert
Vers fruit is altijd een gezonde en lijnvriendelijke keuze. Je kan de laatste warmte van de barbecue nog gebruiken om snel een fruitspies of schijfjes appel te roosteren. Of wat dacht je van een papillot van rood fruit?